Ötvenfős magyar küldöttség is részt vesz

Megkezdődött a katolikus ifjúsági világtalálkozó Sydney-ben

Megkezdődött kedden a XXIII. katolikus ifjúsági világtalálkozó az ausztráliai Sydney-ben; a nyitó szentmisén George Pell bíboros, sydney-i érsek prédikált - tájékoztatta az MTI-t telefonon Kőrösi László, a mintegy ötvenfős magyar küldöttség egyik tagja.

2008.07.15 16:58MTI

A 230 ezer fő részvételével, fieszta hangulatban zajló, vasárnapig tartó eseményen a két legfontosabb téma a Biblia Szentlélekről szóló tanítása, illetve a misszió jelentősége - közölte. A magyar csoportot a Katolikus Ifjúsági Mozgalom és a jezsuita szerzetesrend szervezésében utaztatták ki Ausztráliába, de tudomása szerint vannak a szerbiai Csantavérről is magyarok a rendezvényen. Az első napon a különböző nemzetekhez tartozó fiatalok nemzetük zászlói alatt vonultak fel az utcákon - folytatta.

A vallási ceremóniák szüneteiben ausztrál őslakosok, valamint Tonga és a Fidzsi-szigetek képviselői mutatták be ősi népi táncaikat. Ez az ausztrál néprajz bemutatásán túl azt is szimbolizálja, hogy a világtalálkozó - katolikus jelzője ellenére - minden vallás képviselőit várja vendégül, illetve azokat is, akik teljesen hitetlenek - mondta Kőrösi László. Az ausztrál média állítása szerint nem tartózkodott ennyi külföldi egyszerre Ausztráliában még a 2000-es sydney-i olimpia idején sem; ezúttal mintegy 160 ország képviselteti magát.

Az ország számára a közvélemény szerint ez lehetőséget jelent a katolikusok idevonzásán túl a viszonylagos földrajzi elszigeteltségből való kilépésre is - mutatott rá. A katolikus világtalálkozón ifjúsági fesztivált is rendeznek 450 programmal, ahol egyebek mellett könnyű- és komolyzenei koncerteket, vallásos film és színházi bemutatókat tartanak. Szintén ehhez kapcsolódik a Hivatások expója elnevezésű rendezvény, amelyen különböző szerzetesrendek, illetve a résztvevő országok egyházközségei közül mutatkoznak be jó néhányan. Példaként említette a Kis-Szunda-szigeteken található Kelet-Timort, amelynek pavilonjaiban egyebek mellett őslakosaik fejdíszei is megtalálhatók.

Kőrösi László rávilágított: XVI. Benedek pápa csütörtöktől kapcsolódik be a világtalálkozó programjaiba, ahová hajón érkezik, és köszöntő beszédet is mond. Ezután a keresztút 14 stációjából az elsőn részt vesz, ahol egy százfős színészstáb jeleníti meg Krisztus szenvedéstörténetét. A vasárnapi záró szentmisére félmillió embert várnak a rendezők a sydney-i lóversenypályára és a vele szomszédos centenáriumi parkba, ahol a katolikus egyházfő vezeti a ceremóniát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.