Van, amit már a hadsereg sem néz el

Életfogytiglan 16 afgán civil megöléséért

Letöltendő életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek pénteken egy amerikai katonát, akit 16 afgán civil megölésével vádoltak.

2013.08.24 06:30MTI
Robert Bales - "a félelem, az ostobaság és a virtuskodás álarca mögé bújtatott gyáva tett volt"

Robert Bales törzsőrmester ügyében azután döntött a hadbíróság a Washington állambeli Lewis-McChord bázison, hogy júniusban a halálbüntetés elkerülésének reményében vádalkut kötve bűnösnek vallotta magát. A vádalkut a katonai bíró jóváhagyta.

Balest egyebek mellett előre kitervelt gyilkossággal vádolták. A vádirat szerint a negyvenéves katona 2012. március 11-én pirkadat előtt egy 9 milliméteres pisztollyal, egy M-4-es gépkarabéllyal és egy gránátvetővel felszerelkezve két falu lakóit támadta meg Kandahár tartományban.

A törzsőrmester bocsánatot kért tetteiért, és kijelentette, hogy az általa elkövetett vérengzés "a félelem, az ostobaság és a virtuskodás álarca mögé bújtatott gyáva tett volt". A katona ugyanakkor sohasem adott magyarázatot tettére.

Az ítélethirdetésen jelen volt Bales afgán áldozatainak több hozzátartozója is.



A hadbírósági tárgyalást felügyelő vezénylő tábornoknak elvileg módjában áll Bales büntetését olyan életfogytiglanira változtatni, amely lehetővé teszi az elítélt 20 év múlva történő feltételes szabadlábra helyezését. Ezt a lehetőséget a hattagú katonai esküdtszék elvetette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.