Hogyan tovább, Egyiptom?

Kiengedték a börtönből Hoszni Mubarakot

Kiengedték a börtönből csütörtökön Hoszni Mubarakot, a volt egyiptomi elnököt mentőhelikopterrel szállították át kairói börtönéből egy katonai kórházba, ahol házi őrizetbe helyezik - jelentette az állami televízió.

2013.08.22 18:34MTI
Egyiptomnak lesz-e még haszna Hoszniból?

Egy kairói bíróság szerdán úgy döntött, hogy Mubarakot szabadlábra kell helyezni az ellene folyó eljárások lezárultáig. A miniszterelnöki hivatal az esti órákban viszont azt közölte, hogy a rendkívüli állapotra vonatkozó törvénnyel összhangban Mubarakot házi őrizetbe helyezik, feltehetően azzal a szándékkal, hogy elejét vegyék az újabb zavargásoknak.

A 2011 februárjában megbuktatott volt elnököt tavaly első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték az egyiptomi "arab tavasz" során alkalmazott rendőri erőszak és több száz tüntető halála miatt. Az ítélet ellen mind az ügyész, mind a védelem fellebbezést nyújtott be, jövő hétre tűztek ki bírósági meghallgatást az ügyben. Mubarak ellen két korrupciós ügyben is eljárás indult, az egyikben az ügyészség a napokban ejtette a vádat.

Mubarakot a dél-kairói Tora börtönből az el-Maádi kerületben működő katonai kórházba vitték, ahol a 85 éves politikust korábban, a börtönben töltött két év és négy hónap alatt többször kezelték. A MENA hivatalos hírügynökség jelentése szerint Mubarak személyes kérése volt, hogy a katonai kórházba szállítsák.

Az Egyiptomot 1981 és 2011 között irányító Mubarak több mint két évet töltött börtönben, vagyis letöltötte azt a maximális időt, ameddig valaki az ország törvényei szerint az őrizetbe vételétől számítva a jogerős ítélet kimondásáig fogva tartható.

Félő, hogy pénteken újabb tüntetések és összetűzések várhatók Egyiptomban, és Mubarak házi őrizetbe helyezése tovább fokozza a feszültséget. Az iszlamista kormány július 3-i megdöntése óta több száz ember halt meg a Mohamed Murszi volt elnököt támogató demonstrálók és a biztonsági erők közti összecsapásokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.