Egyiptomi fordulat

Betiltották a lakóhelyi milíciákat Egyiptomban

Az egyiptomi belügyminisztérium betiltotta a népi bizottságoknak nevezett lakóhelyi milíciák, önvédelmi csoportosulások működését.

2013.08.18 20:22MTI
MTI

Ezek az önvédelmi csoportok jórészt botokkal és rudakkal felfegyverkezett fiatalokból állnak, és az utóbbi napokban harcra keltek a menetelő iszlamistákkal, a hatalmától megfosztott Mohamed Murszi elnök híveivel, igyekeznek kiszorítani őket a lakóhelyük környékéről. Több városrészben úttorlaszokat emeltek, átvizsgálták a járműveket és ellenőrizték az utasok papírjait, hogy tényleg abban a negyedben laknak-e. A jelentések szerint előfordult, hogy nem csak szóban, hanem fizikailag is bántalmaztak egyeseket.

A belügyminiszter azért tiltotta be ezeket a brigádokat, mert "törvénytelen akciókat hajtanak végre".

Egyiptomban rendkívüli állapotot hirdettek ki három hónapra, és éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el az ország 27 tartományából 14-ben. Szerda óta legalább 830 halálos áldozata van a biztonsági erők és a tüntetők összecsapásinak. Vasárnap a népi bizottságok két negyedben is megakadályozták a murszisták felvonulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.