Amerikai légi baleset

Asiana: a dél-koreai légitársaság kártérítést ajánlott fel a túlélőknek

A 288 túlélő mindegyikének 10 ezer dollárt (mintegy 2, 2 millió forintot) ajánlottak fel, de hangsúlyozták: ezzel együtt nem szeretnének kibújni a cég ellen esetlegesen indítható kártérítési perek alól.

2013.08.13 12:34MTI

Több mint kétmillió forintnak megfelelő kártérítést ajánlott fel kedden a túlélőknek az Asiana Airlines dél-koreai légitársaság, amelynek Boeing 777-es utasszállítója júliusban San Franciscóban leszállás közben földnek csapódott, többen meghaltak és megsebesültek.

A cég szóvivője elmondta, a 288 túlélő mindegyikének 10 ezer dollárt (mintegy 2, 2 millió forintot) ajánlottak fel, hangsúlyozva, hogy ezzel együtt nem szeretnének kibújni a cég ellen esetlegesen indítható kártérítési perek alól.

Az Asiana Sanghajból Szöul érintésével San Franciscóba közlekedő járata július hatodikán landolt szerencsétlenül, a gép kigyulladt és súlyosan megsérült. A fedélzeten a személyzettel együtt 307 ember tartózkodott, három utas életét vesztette, több tucatnyian sérültek meg.

A szóvivő hozzátette, hogy a gyászoló családoknak már átutaltak egy meg nem nevezett nagyságú összeget.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a légitársaság nyolc feltételt határozott meg a kártérítésért cserébe, amelyek között a cég szerint nem szerepel kártérítési perekről való lemondás. A Yohnap információi alapján a légitársaság számos családot keresett meg írásban.

Az egyik túlélő édesanyja azonban kifogásolta, hogy a légitársaság egyik munkatársa az utóbbi héten telefonon (nem pedig írásban) tett neki ajánlatot, amelyhez bizonyos tisztázatlan feltételek teljesítését kötötte. A hölgy az esetleges jogkövetkezményektől tartva elutasította a megkeresést.

A Boeing 777-est a világ egyik legbiztonságosabb repülőgépének tartják, több mint 5 millió repülést teljesített, a júliusi katasztrófa volt az első halálos baleset, amely ezt a típust érte. Az 1988-ban létrehozott Asiana Airlines történetében ugyanakkor ez már a harmadik súlyos eset volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.