"Olajat önt a tűzre"

Kelemen Hunor (is) bírálta Basescut

Bírálta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Traian Basescu román államfőt a Magyarországra vonatkozó nyilatkozata miatt, amely Kelemen szerint "túlméretezett és olajat önt a tűzre".

2013.08.12 17:13MTI
Kelemen Hunor (Fotó: MTI)

Az RMDSZ elnöke a Mediafax hírügynökségnek elmondta: elfogadhatatlan és rossz előjelű, hogy Basescu közvetlenül fenyegeti Magyarországot, hiszen államfőként egyben a fegyveres erők parancsnoka.

"Az államfőnek egyensúlyt biztosító tényezőnek kell lennie, és nem szabad olajat öntenie a tűzre" - mondta Kelemen, aki szerint Basescu jócskán túllépte azt a határt és illendőséget, amihez egy államfőnek igazodnia kellene. Basescu hétfőn a külhoni románság képviselőinek jelenlétében rendezett egyik székelyföldi fórumon kijelentette, hogy Magyarország az "instabilitás tűzfészkévé" vált a kisebbségi kérdésben, és Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest rendreutasításában.

Az RMDSZ elnöke szerint az rendben van, hogy a román állam intézményei, így például a külügyminisztérium és a politikusok reagáltak Vona Gábor "meggondolatlan" nyilatkozatára, amelyet az RMDSZ is elítélt, és elhatárolódott tőle, de számára érthetetlen, hogy Basescu "milyen harcba veti magát".

Az RMDSZ elnöke szerint az EU-ban nincs helyük az ilyen jellegű nyilatkozatoknak, és úgy véli, az utóbbi időben senki nem vette igénybe a román-magyar kétoldalú kapcsolatokban az RMDSZ és a romániai magyarság által felkínált híd szerepet, amit ez a közösség betölthet Románia és Magyarország között.

"Nem értem, Basescu miért nyilatkozott így, és nem hiszem, hogy ebben a hangnemben kellene folytatnunk" - mondta az RMDSZ elnöke. Hasonló bírálatot fogalmazott meg Eckstein-Kovács Péter, aki Basescu kisebbségi tanácsadója volt. Az RMDSZ volt szenátora szerint rosszat sejtet, hogy Románia "az ostort mutogatja" Magyarországnak egy ellenzéki politikus nyilatkozata miatt.

"Felelőssé tenni a magyar kormányt Vona Gábor nyilatkozata miatt túlzás és eltér az európai szellemiségtől" - véli Eckstein-Kovács, aki szerint Basescu állásfoglalása nem volt diplomatikus. Az ellenzéki Jobbik elnöke szombaton az erdélyi Borzonton vélekedett úgy a romániai magyarok helyzetéről, hogy amennyiben "a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.