Immár mindennaposak

Újabb dróntámadások Jemenben - hat terroristagyanús áldozat

A korábban bejelentett csütörtöki első akció után - amelyben egy autót ért rakétatalálat a délkeleti Márib tartományban, és hatan haltak meg - két másik támadás is történt Jemen déli részén.

2013.08.09 10:23MTI
Fotó: MTI

Újabb hat feltételezett terroristát öltek meg pilóta nélküli repülőgépekről kilőtt rakétákkal csütörtökön Jemenben.

A korábban bejelentett csütörtöki első akció után - amelyben egy autót ért rakétatalálat a délkeleti Márib tartományban, és hatan haltak meg - két másik támadás is történt Jemen déli részén. Ezekben összesen hat fegyveres vesztette életét - közölte a jemeni biztonsági szervek egy névtelenséget kérő tisztje.

A dróntámadások július 27. óta mindennapossá váltak Jemenben. Korábban ezek az ország félreeső, hegyvidéki területein összpontosultak, ahol az al-Kaida öt legfőbb helyi vezetőjének búvóhelyét sejtették. Az utóbbi két hétben viszont a pilóta nélküli repülőgépek időnként még a főváros felett is megjelentek, félelmet keltve a lakosságban.

Washington az elmúlt időszakban fokozta az al-Kaida terrorszervezet ellen robotrepülőkkel végrehajtott légitámadásait Jemenben. Az arab ország katonai tisztségviselői szerint az elmúlt két hétben 34 feltételezett al-Kaida-taggal végeztek amerikai drónok. A terrorhálózat jemeni ága elleni harc eszkalációja szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a terroristák mostanában egyre sűrűbben bújnak elő rejtekhelyeikről, hogy merényleteket hajtsanak végre.

Washington elismeri a jemeni drónprogram létezését, de az egyes műveletekről nem ad információt, és számokat sem közöl. Az akciókért a Pentagon és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) felel.

Az arab országban szigorú biztonsági készültség van érvényben, miután az elmúlt héten amerikai források közölték: megnőtt a veszélye annak, hogy radikális iszlamisták merényleteket hajtanak végre nyugati célpontok ellen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Emiatt számos nyugati állam - köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Hollandia és Norvégia - nagykövetségét bezárták Szanaában, egyes követségi épületeket ki is ürítettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.