Több száz menekültet helyeztek biztonságba

Nagy volt a "forgalom" Lampedusa és Málta partjainál

Lampedusa szigeténél legkevesebb négyszáz menekültet helyezett biztonságba hétfőn az olasz parti őrség, míg a máltai hatóságok visszafordítottak egy tartályhajót mintegy száz menekülttel a fedélzetén, néhány órával korábban viszont engedélyezték egy másik csoport partra szállását.

2013.08.05 13:39MTI

Hétfőn Málta megtagadta egy tartályhajó kikötését, amelynek 102 afrikai menekült tartózkodott a fedélzetén. A vallettai hatóságok hétfőn közölték, hogy a libériai zászló alatt közlekedő hajóra a líbiai partoktól 45 tengeri mérföldre szálltak fel a bevándorlók. 

A járőröző olasz haditengerészet utasította a vízi járművet, hogy forduljon vissza Líbia felé, de a libériai hajó ezt megtagadta, és folytatta útját Málta irányába. A máltai hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy a bevándorlók egészségesek és nincsenek veszélynek kitéve. 

A máltai rendőrség vasárnap este értesült egy másik, bevándorlókat szállító tartályhajó érkezéséről, amikor a 86 férfit, 15 nőt és 10 gyermeket számláló csoport épp partra szállt a szigeten. A betegeket kórházba szállították, és a csoport tagjainak azonosítása folyamatban van. 

A Máltához közeli olasz Lampedusa szigetén egy teherhajó, valamint két másik hajó fedélzetén utazó, összesen négyszáz menekültet helyeztek biztonságba az olasz hatóságok. 

A teherhajón 102 ember tartózkodott, míg a másik két hajón 215 és 96 bevándorló utazott. Vasárnap összesen mintegy 180 bevándorló érkezett az aprócska olasz szigetre két csoportban, közülük három nő életét vesztette az Észak-Afrikából Dél-Európa felé tartó úton. Az egyik, 90 főt számláló, szomáliai bevándorlókból álló csoport felfújható gumicsónakon sodródott a Szicíliához közeli vizeken, amikor egy kereskedelmi hajó segített rajta és Lampedusáig kísérte őket.
 
A menekültek öt napja hánykolódtak a tengeren, kimerültek és rossz fizikai állapotban vannak. A 84 fős másik csoportot egy olasz haditengerészeti egység kísérte a sziget partjaihoz. Lampedusa Észak-Afrika és Szicília között található, mintegy 10 km átmérőjű sziget, amelyet a 2011-es észak-afrikai forradalmak kitörése óta elözönlöttek a bevándorlók és a menekültek. 

Az utóbbi hetekben jelentősen növekedett a Lampedusára érkezők száma. 2013-ban mintegy 4000 ember érkezett a szigeten lévő menekülttáborba és ezzel számuk háromszorosára emelkedett a tavalyihoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.