Megállapodhatnaka fogolycseréről

Fogolycsere: Izrael megkapta a Hezbollah jelentését

Az izraeli kormány a hét végén megkapta a Hezbollah libanoni síita mozgalom jelentését az 1986-ban Libanonban eltűnt Ron Arad izraeli pilótáról, amivel megnyílhat az út a fogolycseréről kötött megállapodás végrehajtása előtt - közölte az izraeli média szombaton.

2008.07.13 08:15MTI

A német és ENSZ-közvetítéssel július 7-én kötött megállapodás alapján Izrael és a Hezbollah arra készül, hogy kicserélje a 2006-ban elfogott két izraeli katonát öt, Izraelben bebörtönzött libanoni fogolyra. Az izraeli miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy Ehud Olmert kormányfő szombaton megkapta a Hezbollah jelentését. 

Az izraeli hírszerző szolgálatok már tanulmányozzák a jelentést, majd következtetéseiket a kormány elé terjesztik. Olmert kedden a kabinet elé viszi a fogolycsere ügyét. A Hezbollah szerint már tíz éve halott lehet Ron Arad, akit az Amal síita milícia tagjai fogtak el, miután Dél-Libanon légterében lelőtték repülőgépét. 

A Hezbollah azt állítja, hogy nincsenek konkrét információi Arad sorsáról, és minden erőfeszítés ellenére sem sikerült megtalálni holttestét. A megállapodás értelmében az Aradról szóló információk átadása után kerül sor a fogolycserére. Ha az izraeli kormány kielégítőnek ítéli a Hezbollah jelentésében szereplő információkat, és így jóváhagyja a fogolycserét, akkor azt már a jövő héten végrehajthatják. A Hezbollah gerillái 2006. július 12-én ejtették fogságba izraeli területen a libanoni határ közelében Ehud Goldwasser és Eldad Regev izraeli tartalékos katonákat, akiket magukkal hurcoltak Libanonba. 

Izrael ezt követően indította meg a második háborút Libanon ellen. A 34 napig tartó összecsapásokban 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét. Az izraeli miniszterelnök szerint a két elhurcolt katona feltehetően halott. Úgy tudni, hogy megsebesültek, és nem sokkal később meghaltak a fogságban. Az Izrael által szabadon bocsátandó öt fogoly legnevesebbike Szamir Kantar, akit 1980-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy Észak-Izraelben elkövetett gyilkosság miatt, amelynek egy rendőr, valamint egy másik izraeli férfi és négyéves kislánya esett áldozatul. 

A fogolycsere-megállapodás egyebek között előirányozza mintegy kétszáz olyan arab holttestének a visszaszolgáltatását is, akik Izrael északi területére behatolva a zsidó állam fegyveres erejével vívott harcokban vesztették életüket. Izraelnek emellett információkkal kell szolgálnia négy iráni diplomata sorsáról, akik feltehetően az 1982-es libanoni háború idején vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.