Félreértették a japán miniszterelnök-helyettest

Aszo Taro nem akart a náci Németországból ihletet meríteni

Visszavonta csütörtökön Aszo Taro japán miniszterelnök-helyettes azt a nyilatkozatát, amellyel az új alkotmányról szóló vita hevében a náci Németországot állította példaként Japán elé.

2013.08.01 11:32MTI
Aszo Taro (Fotó: MTI)

Aszo szerint félreértették, mert csak arra akart utalni nyilatkozatával, hogy semmi haszna az új alkotmányról szóló vitának. "Nem szerencsés és nagyon sajnálatos, hogy félremagyarázták a náci rezsimmel kapcsolatos megjegyzésemet" - monda Aszo, s hozzátette, hogy szeretné visszavonni nyilatkozatát. 

Az ominózus kijelentés egy konzervatív kutatóközpont által hétfőn szervezett vitán hangzott el. "A weimari köztársaság alkotmányát szép csendesen a náci Németország alkotmányával váltották fel: miért ne merítenénk mi is ihletet ebből a taktikából?" – jelentette ki Aszo Taro, s arról is beszélt, hogy mire a polgárok ráeszméltek, a nácik már megváltoztatták az alkotmányt.
 
A nyilatkozatot megütközéssel fogadták Pekingben, és Dél-Koreában is bírálták a politikust. A Simon Wiesenthal Központ azonnal közölte: "A vezetők a kormányzás terén csak olyan leckéket vonhatnak le a náci Harmadik Birodalomból, hogy mi az, amit nem szabad elkövetni." 

A nemrég újabb választási győzelmet arató jobboldali Liberális Demokrata Párt (PLD), Abe Sindzo kormányfő pártja közölte: módosítani kívánja a második világháború után az Egyesült Államok által Japánra kényszerített pacifista alkotmányt. A bejelentés aggodalmat váltott ki a szomszédos Kínában és Dél-Koreában, amelyekkel amúgy is feszült Japán viszonya. 

A pénzügyminiszteri tárcát is betöltő Aszo Taro a bakijairól ismert. Az év elején bocsánatot kellett kérnie, miután felszólította az életük vége felé járókat: haljanak meg "gyorsan", hogy csökkenjenek az egészségügy kiadásai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.