Carme Chacón, a pacifista spanyol védelmi miniszte

Két szoptatás között egy hadsereget irányít

Háborús övezetek domborodó hasú látogatója, aki a hadsereget a női esélyegyenlőség gyakorlóterepévé tette: ő Carme Chacón.

2008.07.11 16:51ZONA

„Éljen Spanyolország! Éljen a király!” Ezt kiáltotta az ország első női hadügyminisztere, amikor az újraválasztott Zapatero-kormány bemutatkozott a sajtó előtt. Az új szocialista kabinetben – még a skandinávokat is lekörözve – több a nő, mint a férfi (9:8). Meglepő újdonság, hogy a ravasz Zapatero egy elkötelezett pacifistát és antimilitaristát tett a hadügyi tárca élére, aki ráadásul már előrehaladott terhes volt kinevezésekor. 

Na, jól nézünk ki… – írta fanyalogva a kinevezés hallatán a konzervatív ABC hetilap kolumnistája, Antonio Burgos. – A következő időszakban fontos NATO-ülések lesznek, erre mi odaküldünk egy hét hónapos terhes asszonyt, aki ráadásul pacifista.” 

A jobboldalról a többi női minisztert is támadások érték, tehát Chacón nem állt egyedül a céltábla előtt, bár ő volt a nagyvad. Jimenez Losantos (24 Horas) szerint a spanyol hadsereg ettől fogva Chacón érkező kisfiának ólomkatonáiból áll majd, de hasonló szellemességeken túl sokkal többet nem tudtak felhozni ellene. Az egész nem volt annyira vészes, mert a közvélemény mégiscsak azt látta, hogy Chacón fenemód bátor. 

Még a szülés előtt ellátogatott Afganisztánba, Libanonba és Boszniába, mindhárom helyen több száz fős spanyol katonaság és csendőrség állomásozik. És hiába fanyalog néhány magazin, a tévéműsorok vezető híre mindig ez volt az elmúlt hónapokban: Chacón nagy pocakkal lekecmereg a Hercules létráján, fogadja a tisztelgést, ölelgetik a szép spanyol katonalányok, kezet csókolnak neki az ezredesek. Úgy tűnik, Zapaterónak ez is bejött.

Sokan óvták a repüléstől, mert veszélyes lehetett volna neki és a magzatnak, de nem lett semmi baj, bár a gyerek két héttel korábban érkezett, 2800 grammal és tökéletes egészséggel. A kormányfő felajánlotta, hogy a terhesség utolsó heteiben szabadságot vegyen ki, Chacón ezt visszautasította. „Tudtam, mindenki tudta, hogy állapotos vagyok, így is vállaltam el. Azért tettem, hogy megcsináljam, nem pedig hogy kibújjak alóla.” Ez a nyilatkozata nagy elismerést keltett, mert erős üzenet volt a munkavállalás és az otthon maradás között vacilláló nőknek. 

A politikusok minden lépése üzenet – mondta egy interjúban Fátima Arranz, a madridi egyetem esélyegyenlőségi professzornője. – Ebben az esetben biztos, hogy sok asszony fogja az ő példáját követni.” 

Hadsereg – társadalomkísérleti zóna?
 
Chacón nyíltan kimondja, hogy a véderőt a női esélyegyenlőség kísérleti terepének szánja. A spanyol hadseregben a nők aránya máris messze meghaladja az európai átlagot (12 százalék), de erősen növelni akarja. Személyes bátorságra vall az a programja (a még mindig erősen konzervatív katonai vezetés idegeit kissé felborzolva), hogy ezt az arányt a ciklus végére harminc százalékra tornássza fel.
 
Elfogadhatatlannak tartja, hogy a 15 ezer katonanőből csak 148-nak van parancsnoki beosztása, és egyetlen tábornok sincs köztük. „Húsz éve szolgálhatnak nők a spanyol hadseregben, és ez a helyzet szégyenletes – nyilatkozott Chacón. – A női tisztek száma nem éri el az ezret, az altiszteké pedig a kétszázat. 2010-ig kell várni az első ezredesre, és 2016-ig nem lesz női generális, a képzési és az előrejutási rendszer hibái miatt.” Persze ebben benne van az is, hogy a női sorozás csak 1999-ben kezdődött el. 

Rejtélyes okból a légideszantosok körében a legsikeresebbek, arányuk ott már elérte a húsz százalékot. Szóval, ez menni fog. Abban az országban, amely nem is oly rég a nemi elnyomás és megkülönböztetés egyik legsötétebb fészke volt Európában. Le a kalappal.

Színes ember, szürke karrierrel

Chacón nem egy sztáralkat. Akár még csúnyácskának is mondanám, bár ha elengedi magát, és viccelődik, mint a spanyol Fábry Show-ban, Andre Buenafuente műsorában, akkor bájos tud lenni. Legtöbbször azonban szikár, átlagos szocialista politikus, akinek a pályája tervezetten és kacskaringók nélkül alakult. Ahogy ez ma már Nyugat-Európában általában szokás. Nem héroszokra, primadonnákra és sztárokra van szükség, hanem makacs és kitartó szakpolitikusokra, ő pedig tipikusan az, bár pártkarriert futott be.
 
Carme Chacón Piqueras 1971-ben született, Barcelonában. Tehát még katalán is, ami tovább színesíti a jól egyensúlyozó Zapatero kormányát. Jogot hallgatott a helyi egyetemen, majd Kanadában (Torontóban és Montrealban) tanult tovább. Tanított alkotmányjogot, majd elvállalta a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) oktatási bizottságának vezetését. Hamarosan mandátumot szerzett a helyi törvényhozásban, Barcelona alpolgármestere is volt két évig, utána pedig az országos parlament alsóháza következett.
 
Zapatero első kormányában a lakásügyi tárcát kapta meg. Mindenki azt tippelte, hogy ha a PSOE ismételni tud, akkor Zapatero egyik adu ásza ő lesz, és ez be is következett. (Kampányinterjú a La 2 Noticias hírműsorban) Chacón kinevezése óriási szenzáció volt a spanyol női társadalomban, de a férfiak is kedvezően fogadták. A Franco-rendszert negyven éven át főként a hadsereg és a csendőrség jelenítette meg az emberek szemében, és ez az áttörés a véderő demokratizálásának talán legfontosabb állomása lehet. 

A folyamat a rendőrségnél már korábban lezajlott, és most elért az esetleg még létező antidemokratikus erők szívéig. 

További részletek a Zónában!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.