Gheorghe Funart

Magyarellenes expolgármester lett a Nagy Románia Párt elnöke

Gheorghe Funart, Kolozsvár egykori magyarellenes polgármesterét választották meg szombaton a Nagy Románia Párt (PRM) elnökévé.

2013.07.27 19:50MTI

Mégpedig a párt rendkívüli kongresszusán Gyulafehérváron, a pártot alapítása óta vezető Corneliu Vadim Tudor európai parlamenti képviselőt pedig kizárták a PRM-ből.

Az idegengyűlölő nézeteket valló PRM országos tanácsa két hónapja váltotta le Vadim Tudort a párt elnöki tisztségéről, ő azonban mind leváltását, mind a pártból való kizárását szabálytalannak tartja. Az eltávolított pártelnök rámutatott, hogy nem létezik Nagy Románia Párt nélküle, mert az elnevezést levédte a szabadalmi és védjegyhivatalnál.

A gyulafehérvári rendkívüli kongresszusra a PRM mintegy 30 megyei szervezetéből érkeztek küldöttek (Romániának 41 megyéje van). Dumitru Badea, a Neamt megyei szervezet elnöke szerint pártjának hozzá hű maradékát Vadim Tudor a Traian Basescu államfő által alapított Népi Mozgalomba szeretné átmenteni, egy újabb európai parlamenti mandátum reményében.

A PRM elnökségére hárman pályáztak, de Gheorghe Funar a voksok több mint kétharmadát megszerezve nyerte el a tisztséget.

A Nagy Románia Párt sem 2008-ban, sem 2012-ben nem jutott be a parlamentbe, mert nem lépte át az ötszázalékos küszöböt. Corneliu Vadim Tudor és Gigi Becali - azóta börtönbe került - futballmecénás 2009-ben a PRM színeiben szerzett európai parlamenti mandátumot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.