Titkos adatgyűjtés

Az Apple, a Google és mások nagyobb nyilvánosságot kérnek az NSA-tól

Nagyobb nyilvánosságot kért az amerikai kormányzattól tucatnyi információtechnológiai cég a nemzetbiztonsági adatgyűjtéssel kapcsolatban.

2013.07.19 00:33MTI

A vállalatok, köztük a Microsoft, az Apple, a Google, a Twitter és több tucat másik levélben fordult Barack Obama elnökhöz, Eric Holder igazságügy-miniszterhez (főügyészhez), James Clapperhez, az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének igazgatójához, Keith Alexander tábornokhoz, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatójához és a törvényhozás nemzetbiztonsággal foglalkozó illetékeseihez, több átláthatóságot kérve a titkos adatgyűjtés ügyében.

A társaságok azon fáradoznak, hogy helyreállítsák a tekintélyüket, miután Edward Snowden informatikus kiszivárogtatta, milyen módszereket alkalmaz az amerikai hírszerzés. A nyilvánosságra hozott dokumentumok azt sugallják, hogy a kormányzatnak közvetlen hozzáférése volt e cégek számítógépeihez, az idevágó törvények pedig még azt is előírják, hogy a vállalatok hallgassák el az érintettségüket is.

A kiszivárogtatás társadalmi vitát indított el a nemzet biztonsága és a magánélethez való jog egyensúlyáról, és kínos helyzetbe hozta a technológiai cégeket, amelyek közül sokat azzal gyanúsítanak, hogy saját üzleti céljaikra használták a fogyasztók adatait.

Levelükben azt kérik, hogy rendszeresen közölhessék a megfigyelések fő statisztikai összegzéseit.

Az amerikai nép számára fontos, hogy megtudja: hogyan és milyen gyakran használja a kormányzat az adatgyűjtésre kapott törvényi felhatalmazást - írták a levélben.

Az aláírók között gazdasági, befektetői társaságok és nem kormányzati szervezetek is vannak, mint például a jogvédő Human Rights Watch.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.