Ez is egy kártya a játszmában

Topolánek radarszerződést kér a parlamenttől a lisszaboni szerződésért cserébe

Ha a parlament nem szavazza meg a cseh-amerikai radarszerződést, akkor a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) valószínűleg elutasítja a lisszaboni szerződést. Ezt Mirek Topolánek, cseh miniszterelnök jelentette ki szerdán este a Rádio Cesko rádióállomás politikai vitaműsorában.

2008.07.10 10:29MTI

A kormányfő megjegyezte: bár személyesen nem tartja a legmegfelelőbbnek ennek a két témának az összekapcsolását, számítani kell arra, hogy ez is megtörténhet. Jirí Paroubek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke nyilatkozatában "botrányosnak és amatőrnek" minősítette Topolánek kijelentését. "Ez egy lehetséges változat. Tekintettel arra, hogy a Polgári Demokratikus Pártnak 81 képviselője van - és azt hiszem, hogy többségük álláspontját ismerem -, nehezen tudom elképzelni, hogy ezek a képviselők - és a párt szenátorai is - megszavaznák a lisszaboni szerződést, ha az USA-val megkötött radarszerződés nem fogadnák el" - fejtette ki Topolánek a rádióban.

Mint mondta, "ez is egy kártya" a játszmában. "Én nem játszok ilyen egyszerűen, mert szerintem nem a legmegfelelőbb a két témának az összekapcsolása. A képviselők esetében azonban, akiknek szabad akaratuk van, ez egy olyan nézőpont, amely a döntésnél szerepet játszhat" - magyarázta a kormányfő, aki egyúttal a polgári demokraták elnöke. A Cseh Szociáldemokrata Párt egyetlen okot sem lát arra, hogy miért kellene a radarszerződést összekapcsolni a lisszaboni szerződéssel - olvasható Paroubek reagálásában.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke felhívta Topolánek figyelmét arra, hogy a jövő év első felében Csehország lesz az Európai Unió soros elnöke, s a lisszaboni szerződés elutasítása komoly következményekkel járhat Csehország számára. "Kérjük ezért az ODS koalíciós partnereit, a kereszténydemokratákat és a zöldeket, hogy szólítsák fel a kormány elnökét konstruktív és felelős magatartásra a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban" - áll a nyilatkozatban.

A cseh-amerikai radarszerződést az ellenzéki pártok és a koalíciós zöldek egy része elutasítja, így a dokumentum pillanatnyilag nem élvez többségi támogatást a képviselőházban. A lisszaboni szerződést viszont a Polgári Demokratikus Párt ellenzi. A pártnak többsége van a szenátusban és a 200 tagú alsóházban is 81 képviselője van. Václav Klaus államfő, az ODS tiszteletbeli elnöke szintén a lisszaboni szerződés ellenfelei közé tartozik. Az ODS szenátorainak egy csoportja a lisszaboni szerződést az alkotmánybíróság elé utalta, mert úgy véli, ellentétben van a cseh alkotmánnyal. A taláros testület döntése őszre várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.