Rengetegen tiltakoztak

A tüntetők közbeléptek - nem épül uránfeldolgozó Dél-Kínában

Nem építi meg tervezett uránfeldolgozó üzemét a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat (CNNC) a dél-kínai Kuangtung tartomány Hosan városában, engedve az ellene tüntető majd' félezer ember tiltakozásának.

2013.07.13 15:12MTI
Fotó: MTI

Az egy ipari park 30 hektárjára tervezett, 37 milliárd jüan beruházási értékű nukleáris fűtőanyag-feldolgozó kapacitása 2020-ra elérte volna az ezer tonnát. 

A város és a CNNC márciusban kötött szerződése szerint a létesítmény kiválasztott helyszíne körülbelül 100 kilométerre esett volna Hongkongtól, illetve Makaótól. A lakosság azonban nem fogadta lelkesedéssel az elképzelést, és ennek hangot is adott azt követően, hogy a hónap elején napvilágra került a projekt kockázatait értékelő jelentés. 

A hatóságok tíz napot adtak a dokumentummal kapcsolatos lakossági véleménynyilvánításra. Az először pénteken felvonuló tüntetők egyértelmű biztonsági kételyeiknek adtak hangot, és transzparenseiken kifejezésre juttatták: "az életet választanák az atom helyett". 

A helyi kormányzat előtt demonstráló tömegnek terelőkorlátok, rohamsisakos katonák, rendőrök állták útját. A helyszíni beszámolók szerint a polgármester-helyettes szombati bejelentését a lakosság véleményének tiszteletben tartásáról az emberek nem fogadták egyöntetű megnyugvással, mert attól tartanak, hogy azzal csak hitegetik őket. 

A szombati tüntetés azonban a több mint százfős rendvédelmi csapat "rábeszélésére" elmaradt, a tömeg feloszlott. Kínában becslések szerint évente 30-50 ezer "tömegmegmozdulás", tüntetés történik, s ezek többsége már inkább a környezetszennyezéssel hozható összefüggésbe, mint sem a földkisajátításokkal, illetve azok alacsonynak tartott kárpótlási összegével. 

A Tsinghua Egyetem korábban közölt kutatása szerint ugyanakkor 2000 és 2010 között a tömeges zavargások száma megduplázódott, és már elérte az évi 180 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.