(v)Iszony

Nőtt a Japán-ellenesség Kínában és Korában

Miközben a japánok egyre optimistábbak országuk helyzetét illetően, addig Kínában és Dél-Koreában egyre nagyobb ellenszenvvel viszonyulnak a szigetországhoz, elsősorban annak II. világháborús tettei miatt - derült ki az amerikai Pew közvélemény-kutató intézet felméréséből.

2013.07.12 14:32MTI

A Pew mérései szerint a dél-koreaiak 77, a kínaiak 90 százaléka rossz véleménnyel van Japánról, s 98, illetve 78 százalékuk érzi úgy, hogy Tokió nem kért bocsánatot az 1930-as és 1940-es években elkövetett katonai agressziójáért.

Az eredmények azt mutatják, hogy Japán megítélése egyre romlik a szomszédos államokban: 2008 még a koreaiak 51, a kínaiak 69 százaléka táplált negatív érzelmeket az szigetországgal szemben.

Japán és a két szomszédos ország viszonya az elmúlt szűk egy évben romlott meg két szigetvita, valamint a nacionalistának tartott japán kormányfő, Abe Sindzó és miniszterei Kínában és Koreában botrányokat kavaró, Japán múltjával kapcsolatos nyilatkozatai miatt.

Ugyanakkor a felmérésből az is kiderült, a 20. század során szintén japán agressziót elszenvedő Malajzia, Indonézia, Fülöp-szigetek és Ausztrália lakosainak 78-80 százaléka kedvező véleménnyel van Japánról.

Abe hazájában hatalmas népszerűségnek örvend a Pew szerint, az emberek 71 százaléka támogatja, miközben az ország helyzetének megítélése az elmúlt tíz évben egyszer sem volt olyan jó, mint most.

Abe belföldi támogatottsága különleges lehetőséget jelenthet a Kínában és Koreában Japán-ellenességet szító múltbéli kérdések rendezésére, mivel népszerűségének köszönhetően látszólag nincs szüksége arra, hogy nacionalista kardcsörtetéssel próbálja megnyerni a jobboldali szavazókat - hangsúlyozta Bruce Stokes, a Pew kutatásának vezetője a The Wall Street Journal amerikai üzleti lapnak nyilatkozva.

Ugyanakkor egyes japán elemzők szerint a szomszédos országokban botrányt keltő kérdésekben Abe nem pragmatikus, hanem személyes meggyőződése vezérli, ezért a viták elsimítására nem sok remény van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.