Tálibok helyett a jég támadott

Jégeső rongált meg 80-nál is több amerikai helikoptert Afganisztánban

A jégeső még április 23-án végzett iszonyú pusztítást. A golflabda nagyságú jégdarabok rotor lapátokat tettek tönkre, ablaküvegeket törtek be és behorpasztották a karosszériákat.

2013.06.28 05:18MTI

Egy rendkívül heves jégeső több mint nyolcvan amerikai helikoptert rongált meg súlyosan a dél-afganisztáni Kandahár légi támaszpontján - közölte az amerikai hadsereg csütörtökön kiadott közleményében. A jégeső még április 23-án végzett iszonyú pusztítást. A golflabda nagyságú jégdarabok rotor lapátokat tettek tönkre, ablaküvegeket törtek be és behorpasztották a karosszériákat.

Ennek következtében több héten keresztül kénytelenek voltak a földön vesztegelni a súlyosan megrongálódott helikopterek a tálib lázadók egyik fellegvárának számító térségben, miközben a tavasz beköszöntével a harci cselekmények a tetőfokukra hágtak. Nyolc helikopter még három héttel a jégeső után sem volt bevethető állapotban, noha a szerelők megfeszített tempóban dolgoztak. Jóllehet a földi műveletek az afgán hadsereg felelősségi körébe tartoznak, az akciókhoz szükséges légi támogatást szinte kizárólag az amerikai hadsereg biztosítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.