Románia irigykedik

"Viktor győzött, nem Victor" - Román lap: önfejű Magyarország és engedetlen Orbán

A "budapesti Viktor" nem engedett, és elhárította az IMF "segítségét", így a feltételeit sem kellett betartania - írja Serbanescu. Kifejti, a számla egy részét persze a lakosság fizette, de fizettek azok is, akik okozták a bajt

2013.06.19 21:23MTI
Fotó: MTI

A kormányzó román Szociálliberális Szövetséghez (USL) közel álló Jurnalul Nationalban Ilie Serbanescu makrogazdasági szakértő "Viktor győzött, nem Victor" címmel értekezik arról, milyen eredménnyel járt a nemzetközi hitelezőkkel kapcsolatban tanúsított román engedékenység és magyar engedetlenség. A szerző úgy látja, hogy Románia hűségesen követte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság (EB) előírásait, és kizárólag a lakossággal fizette meg a költségvetési egyensúly helyreállításának terheit, a bankok helyett, amelyek a válságot okozták.

"A bankok megmenekültek, de az állam a csőd szélén áll: az IMF-től és EB-tól felvett pénz a bankokhoz jutott, de a kölcsönt és a kamatterheket az adófizetőkön hajtják be, azokat még a gyerekeik is nyögni fogják" - ecseteli a cikkíró, mit jelentett az IMF-EB segítség, amelynek feltételeként a "bukaresti Victornak" túl kellett adnia az ország utolsó stratégiai létesítményein és indokolatlan mértékben meg kellett emelnie az energiaárakat. A "budapesti Viktor" nem engedett meg ilyesmit, és elhárította az IMF "segítségét", így a feltételeit sem kellett betartania - írja Serbanescu.

Kifejti, a számla egy részét persze a lakosság fizette, de fizettek azok is, akik okozták a bajt: a külföldi kézben és monopolhelyzetben lévő bankoknak, üzletláncoknak, távközlési és energiaszolgáltatóknak különadót kellett fizetniük a válság idején. Rámutat: a magyar miniszterelnök is lenyomta a hiányt a GDP három százaléka alá, arra kényszerítve az Európai Bizottságot, hogy "nehéz szívvel", de Magyarországgal szemben is megszüntesse a túlzottdeficit-eljárást.

"Az önfejű Magyarországnak" sem kellett sokkal drágábban finanszíroznia magát a pénzpiacokról, mint a "szófogadó Romániának", nem tették ki az Európai Unióból és most felkészültebben várja a közelgő viharos időket - véli a román gazdasági elemző. "A budapesti Viktor győzött, nem a bukaresti Victor! A cipőfényezők sosem győznek, még akkor sem, ha ragyogóra fényezik gazdáik cipőjét" - zárja cikkét Ilie Serbanescu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.