Vizsgálatot kar az apa

"Válaszokat akarok" - kivégezte az FBI a bostoni csecsen merénylőt? - képek!

"Testén hat lőtt seb volt látható, egy ezek közül a fején" - állította az apa, aki közölte: nem hiszi azt az FBI által előterjesztett verziót, amely szerint fia a kihallgatás során rátámadt volna az egyik ügynökre.

A gyász és a döbbenet képei Bostonból - "a csend pillanata" képgaléria

2013.05.30 21:18MTI
Fotó: MTI, további képekért kattintson a fotóra!

Vizsgálatot követelt az amerikai hatóságoktól csütörtökön annak a csecsen férfinak az édesapja, akit május 22-én atlantai otthonában kihallgatás közben lőtt le egy FBI ügynök. A The Washington Post című amerikai napilap szerdán közölt értesülése szerint a 27 éves Ibragim Todasev - aki jól ismerte a bostoni maraton befutójánál áprilisban elkövetett merénylet egyik feltételezett elkövetőjét, Tamerlan Carnajevet - fegyvertelen volt. Moszkvában tartott sajtóértekezletén az apa, Abdulbaki Todasev azzal vádolta az FBI-t, hogy valósággal kivégezte a fiát.

Kijelentette: azt akarja, hogy elítéljék az ügynököket, és ezért az amerikai hatóságoktól a történtek kivizsgálását követeli az ottani törvények alapján. Az idősebb Todasev elismerte, hogy fia ismerte a bostoni merénylet két feltételezett elkövetőjét, a két Carnajev-testvért, állítása szerint azonban semmi köze nem volt a támadásokhoz. A sajtókonferencián olyan fotókat mutatott, amelyek állítólag a fiáról készültek a halottasházban. "Testén hat lőtt seb volt látható, egy ezek közül a fején" - állította az apa, aki közölte: nem hiszi azt az FBI által előterjesztett verziót, amely szerint fia a kihallgatás során rátámadt volna az egyik ügynökre, aki önvédelemből lőtt.

Azt hangoztatta, hogy a fotókat e-mailen keresztül kapta fiának egy barátjától, aki állítólag jelen volt az áldozat azonosításakor. "Válaszokat akarok" - fogalmazott a férfi, aki az Oroszországhoz tartozó Csecsen Köztársaságból származik. Elmondta: testvérével az Egyesült Államokba kíván utazni, hogy hazahozzák fia holttestét. The Washington Post internetes kiadásában megjelent írás szerint egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi illetékes elmondta, hogy amikor a 27 éves Ibragim Todasevet négy nappal a bostoni robbantás után atlantai otthonában kihallgatták, a férfi rávetette magát egy FBI-ügynökre, és felborította az asztalt, de nem volt nála sem pisztoly, sem kés.

Egy másik illetékes is azt mondta, hogy Todasev fegyvertelen volt. Az újságnak nyilatkozó forrás szerint az FBI-ügynök "néhány karcolással és horzsolással" megúszta a támadást. Az incidens napján az FBI közleményt adott ki, amely szerint Todasevet a bostoni robbantással összefüggésben hallgatták ki.

A sajtóban azonban olyan értesülések jelentek meg, hogy egy két évvel ezelőtti drogügylet idején elkövetett hármas gyilkosság miatt folyt ellene nyomozás, a férfi beismerő vallomást tett, és a bostoni merénylet egyik elkövetője, Tamerlan Carnajev ellen is vallott. A korábbi rendőrségi közlések arról szóltak, hogy Todasev a kihallgatáskor kést rántott, és megsebesített egy FBI-ügynököt. Voltak olyan értesülések is, hogy megpróbálta megkaparintani az FBI-ügynök fegyverét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.