Öngyilkosság vagy merénylet?

Kómában a brit hírszerzés vezetője

Súlyos betegen, kómás állapotban szállították kórházba a brit hírszerzési tevékenység legfőbb kormányzati összehangoló szervezetének vezetőjét.

2008.07.04 11:09MTI
Alex Allen

A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap pénteken, "biztonsági szakértőket" idézve azt írta, hogy az Egyesített Hírszerzési Bizottság - Joint Intelligence Committee (JIC) - 57 éves elnöke, Alex Allan esetleg "az oroszok" vagy az al-Kaida terrorhálózat merényletének célpontjává válhatott. A lap szerint az orvosok toxikológiai vizsgálatokat is elvégeztek, annak kiderítésére, hogy nem történt-e mérgezés.

A BBC kormányforrásokból származó pénteki értesülése szerint ugyanakkor nincs jele erőszakcselekménynek, és a rendőrség nem kezeli "gyanús esetként" Allan betegségét. A pénteki híradások arról szólnak, hogy Allent a lakásán találták eszméletlenül még a hét elején. A The Sun úgy tudja, hogy az elméletek között van az is, hogy a hírszerzési főnök gyógyszer-túladagolással öngyilkosságot kísérelhetett meg.

A Joint Intelligence Committee - amely a két fő brit elhárító szervezet, az MI5 és az MI6 vezetőiből, valamint a belső kabinet magas rangú tagjaiból áll - nemrégiben komoly botrány középpontjába került, miután a testület által az al-Kaidáról, valamint az iraki biztonsági erők felkészültségéről készített legfrissebb, "szigorúan titkos" megjelölésű tanulmányok eredeti példányait a JIC egyik tisztviselője egy vonaton felejtette. A jelentéseket tartalmazó narancssárga borítékot a múlt hónap elején, a londoni Waterloo pályaudvaron fedezte fel egy utas, aki beszolgáltatta a rendkívül kényes hírszerzési anyagot a BBC-nek.

Addigra azonban már a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya is hatalmas erőkkel kereste az eltűnt iratokat. A BBC a tényről annak idején beszámolt, de a tanulmányokat azok tartalmának részletes ismertetése nélkül átadta a rendőrségnek. Annyi azonban a híradásból kiderült, hogy az iraki biztonsági erők állapotáról szóló rész "helyenként lesújtó". A The Sun pénteken mindazonáltal azt írta Allan munkatársaira hivatkozva, hogy a JIC elnökének évi 185 ezer font (55 millió forint) fizetéssel járó állása nem került veszélybe az ügy miatt.

A lap által megszólaltatott egyik "biztonsági szakértő" szerint Allan hirtelen megbetegedése, ha merényletről van szó, az orosz biztonsági szolgálatra (FSZB) utal, a szervezet ugyanis "mestere a méreggel elkövetett merényleteknek". Ilyen - egyelőre tisztázatlan hátterű - merénylet áldozata lett Alekszandr Litvinyeko, az FSZB nyolc éve Londonba dezertált volt alezredese, akit 2006 novemberében a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal öltek meg. Nagy-Britanniában Litvinyenko egy volt ügynöktársát, Andrej Lugovojt vádolják hivatalosan a gyilkosság elkövetésével, Moszkva azonban megtagadta Lugovoj kiadatását. Az ügy miatt mélyponton van a két ország viszonya.

A The Times éppen pénteken közölt, biztonsági forrásokat idéző írása szerint a brit elhárítási szolgálatok Oroszországot tartják a brit nemzetbiztonságot fenyegető harmadik legnagyobb veszélynek, az al-Kaida és az iráni atomfegyverkezés után. A vezető londoni napilap forrásai szerint a brit elhárítás attól tart, hogy az orosz hírszerző szolgálatok "ügynökökkel árasztották el" Nagy-Britanniát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.