1914?

Orosz-szerb stratégiai partnerség

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az együttműködés mindenekelőtt az olaj- és a gázszállításokat, valamint a pénzügyi szférát érinti majd.

2013.05.25 03:32MTI

Országaik stratégiai partnerségről írt alá megállapodást pénteken Szocsiban az orosz és a szerb elnök. A dokumentum mindazokat az alapelveket tartalmazza, amelyek alapján kibontakoztatják Belgrád és Moszkva együttműködését. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az együttműködés mindenekelőtt az olaj- és a gázszállításokat, valamint a pénzügyi szférát érinti majd. "Folytatjuk szerb barátaink pénzügyi és hiteltámogatását" - emelte ki Putyin.

Tomislav Nikolic szerb elnök a két ország gazdasági kapcsolatainak erősödését várja, és azt, hogy ez a megállapodás további orosz befektetőket vonz Szerbiába. Putyin arról is beszélt, hogy Oroszország kétmilliárd dollárral segíti a Déli Áramlat gázvezeték építését, amelyet 2013 végén kezdhetnek meg. Emellett a Gazpromnyeft olajtársaság további kétmilliárd dollárt fektet be Szerbiában.

A stratégiai partnerségről szóló megállapodás a két ország között a gazdaság mellett kiterjed a kereskedelemre, a tudományos technológiákra, az oktatásra és a kultúrára. Oroszország az év elején 1,3 milliárd dolláros kölcsönt hagyott jóvá Szerbia számára az infrastrukturális projektek finanszírozására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.