Parlamenti ülések

Túl hangosak az ukrán képviselők - bemérték a zajszintet

A "megengedett" szintnél kétszer nagyobb zajt csapnak a képviselők az ukrán parlamentben a plenáris ülések alatt - közölte pénteken Volodimir Ribak házelnök hivatalos decibelmérési adatokra hivatkozva.

2013.05.18 01:24MTI

A parlament elnöke szakértőket kért fel, hogy mérjék meg a zajszintet. Elmondta, többször kérte a frakciók vezetőit, hogy biztosítsák a nyugodt munkakörülményeket a parlamentben.
   
Hozzátette, hogy egyedül a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt tagjai nem teljesítették kérését, ugyanis valahányszor egy képviselő nem az államnyelven - azaz ukránul -, hanem oroszul szólal fel, a szvobodások az asztalt ütve, skandálva követelik, hogy ukránul beszéljen. A bekiabálásokat a felszólalók igyekeznek túlkiabálni.
   
Általában a kommunisták és a kormányzó Régiók Pártjának néhány, az orosz nyelvet elsőbbségben részesítő tagja szólal fel oroszul, közülük is leggyakrabban Vagyim Kolesznyicsenko, a tavaly nyáron elfogadott ukrán kisebbségi nyelvtörvény társszerzője.
   
A főként orosz ajkúak lakta kelet-ukrajnai Donyeck megyéből származó házelnök május közepén rendelte el a zajszint mérését az ülésezés alatt azt követően, hogy maga is oroszul szólalt fel, és beszédét a Szabadság párt frakciójának tagjai ukrán nyelvet követelő skandálásukkal megzavarták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.