Bukarest

Spontán sztrájk a Román Postánál

Bejelentetlen munkabeszüntetéssel tiltakozott kedden is a Román Posta több mint 1500 alkalmazottja Bukarestben a jövedelem-csökkenést eredményező vállalati intézkedések ellen.

2013.05.14 11:45MTI

 A hétfőn kezdődött spontán akcióval a privatizálás előtt álló Román Posta dolgozói a tervezett munkaidő-csökkentés ellen tiltakoztak. A több mint 30 ezer embert foglalkoztató vállalat vezetősége - a sztrájkolók állítása szerint - úgy akarja kikerülni a csoportos elbocsátásokkal járó végkielégítési kötelezettséget, hogy inkább a munkaidő csökkentésével takarékoskodik és havi négy fizetés nélküli szabadnapra küldi alkalmazottait. A szakszervezet becslése szerint ezek az intézkedések 15-20 százalékos bércsökkenést eredményeznek a dolgozóknak.
   
A bukaresti postásokkal szolidaritást vállalva több száz kolozsvári postás is beszüntette kedden a munkát. A postások sorában egyre terjedő tiltakozási hullám pánikot keltett a nyugdíjasok között. Romániában minden hónapban 14-e és 2-a között folyósítják a nyugdíjakat: 1,5 millió idős ember bankkártyára kapja járandóságát, 3,7 milliónak pedig a postás viszi ki.
   
A Mediafax hírügynökség úgy tudja: a Román Posta - a szolgáltatásai iránti igény visszaesése miatt - bevételeinek immár több mint 70 százalékát költi bérekre, míg versenytársai esetében ez az arány 50 százalék körül van. A Román Posta jelenleg 7100 fiókkal rendelkezik országszerte, alkalmazottainak száma eléri a 32 ezret. A vállalatnak összesen 556,9 millió lej (127,4 millió euró) adóssága volt 2011 végén. A román állam 75 százalékos részvénycsomagot birtokol a vállalatban.
   
A román kormány vállalta a veszteségesen működő állami vállalatok privatizációját, ami az egyik meghatározó feltétele annak, hogy Románia sikeresen lezárja az idén a Nemzetközi Valutaalappal 2011-ben megkötött elővigyázatossági hitelmegállapodását. A bukaresti kormány a posta 51 százalékos részvénycsomagját szeretné eladni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.