"Nem csupán barátokat szerzett magának"

Reding politikai jövőjét latolgatja a Le Soir

Viviane Reding politikai jövőjéről, esetleges európai bizottsági elnökjelöltségéről közölt terjedelmes esélylatolgató cikket szombaton a baloldali liberális szemléletű brüsszeli napilap.

2013.05.04 14:01MTI

A francia nyelvű belga újság kitért egyebek közt arra, hogy a luxemburgi kereszténydemokrata politikus az Európai Néppárton belül "nem csupán barátokat szerzett magának" - és ennek kapcsán példaként Nicolas Sarkozy volt francia elnök híveit, valamint az Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezette Fideszt említette.
   
Az írásban egy másik ponton is előkerült a "magyar szál". A cikk szerzője sorra vette azokat az ügyeket, amelyek eddig végigkísérték Redingnek - az uniós javaslattevő-végrehajtó testület korábban informatikai ügyekkel megbízott tagjának, most igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének - a tevékenységét. Reding keresztes hadjáratot indított a személyes adatok védelmében, a romákkal szembeni franciaországi bánásmód ügyében, a nagyvállalatok vezető testületeiben a női kvóta előírása érdekében, "végül pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök szabadsággyilkos kilengései ellen" - írta.
   
A Le Soir szerzője azt is megemlítette, hogy Budapesten a minap "pitbullnak" nevezték Redinget.
   
Az Európai Bizottság elnöki tisztét jelenleg a portugál néppárti José Manuel Barroso tölti be. Az új összetételű bizottságot a jövő májusi európai parlamenti választások után állítják össze.
   
A belga lap megjegyezte: a néppártban nem szokás túl korán kiteríteni a kártyákat, és az európai kereszténydemokrácia pártcsaládjában - ellentétben a szocialisták, illetve a liberálisok pártközösségével - az előválasztások gyakorlata sem honosodott meg.
   
Reding nem volt sem kormányfő, sem miniszter a saját hazájában - hangsúlyozta a Le Soir a luxemburgi politikus bizottsági elnöki esélyeit gyengítő érvet. A szerző szerint Reding "egyetlen vitathatatlan ütőkártyája" az a tény lehet, hogy nő, és ha megkapná a posztot, akkor a három fő uniós intézmény - a Tanács, a Bizottság és a Parlament - közül legalább egynek az élére nő kerülne.
   
A Le Soir egy uniós tagállami diplomatát idézve kiemelte, hogy az alelnök nagyon jól ki tudja választani a "húzó témákat", amelyek megragadhatóak az utca embere számára, és - emlékeztetve Reding újságírói múltjára - úgy fogalmazott, hogy "nagyon jól tudja, hogyan kell kezelni a médiát".
   
Szintén név nélkül idézte ugyanakkor a lap az Európai Bizottság egyik magas rangú tisztségviselőjének a véleményét, aki szerint Reding rendelkezik tapasztalattal és akaraterővel, de nincs se víziója, se hitelessége. Ha őt választanák, az azt jelentené, hogy a tagországok állam- és kormányfői nagyon gyenge Európai Bizottságot akarnak - vélekedett a tisztségviselő.

A Le Soir felvetette, hogy Reding elképzelhetően nem az Európai Bizottságban akar majd a csúcsra lépni, hanem visszatér saját hazájába, hogy ott folytassa karrierjét. Erről az eshetőségről azonban - írta a lap - Jean-Claude Juncker veterán luxemburgi miniszterelnök egyszer állítólag azt mondta: "Luxemburg túl kicsi neki és nekem".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.