NRA-kongresszus

Az amerikai lőfegyverlobbi lelkesen ünnepli magát

Idei országos kongresszusának nyitó napján a nagyhatalmú amerikai lőfegyverlobbi (NRA) elutasította Barack Obama elnök tervét a fegyvertartási törvények szigorítására.

2013.05.04 13:19MTI

Chris Cox programigazgató, az NRA törvényhozási összekötője beszédében azzal vádolta a szigorúbb előírások híveit, hogy korlátozni akarják az amerikai nép polgári szabadságjogait. "Mi vagyunk a Nemzeti Lőfegyver Szövetség anyái és apái, fiai és leányai. Célunk Newton megakadályozása, nem pedig az, hogy tőkét kovácsoljunk belőle" - hangoztatta pénteki esti beszédében Cox.
   
A Connecticut állambeli Newton általános iskolájában tavaly decemberben egy fiatalember 20 kisgyermeket és hat felnőttet lőtt agyon. Az egész országot megdöbbentő vérengzés nyomán jelentette be az elnök, hogy szigorítani akarja a fegyvertartást szabályozó törvényeket.
    Az amerikai alkotmány 2. kiegészítése értelmében minden amerikai állampolgárnak joga van fegyvert birtokolni. Obama elnök eredeti javaslata megtiltotta volna gépkarabélyok szabadforgalmú árusítását, és korlátozta volna a tölténytárak kapacitását. Végül azonban csak egy olyan szöveg került a szenátus elé, amely szigorította volna a potenciális fegyvervásárlók átvilágítását, kiszűrve közülük az elmebetegeket és a bűnözőket. A republikánus ellenzék azonban ezt is megfúrta, arra hivatkozva, hogy a törvényjavaslat megengedhetetlen módon korlátozná a fegyvertartáshoz való jogot.
   
Ugyanezt emlegette beszédében Cox is, kijelentve: a szigorúbb fegyvertartási törvény pártfogói arra akarják felhasználni a newtoni tragédiát, hogy korlátozzák az amerikaiak szabadságát "Rajtunk múlik, hogy megállítsuk őket. Mi vagyunk a szabadság legfőbb reménysége, a szabadság legnagyobb hadserege és ragyogó jövője!" - kiáltotta a lelkes hallgatóság felé az NRA vezető funkcionáriusa.
   
A texasi Houstonban vasárnapig tartó NRA-kongresszussal párhuzamosan nagyszabású fegyverkiállítás és -vásár is zajlik. A helyi kiállítási csarnokban 550 fegyvergyártó cég kínálja termékeit, puskáktól céltáblákig. A rendezők 70 ezer látogatót várnak a kiállításra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.