Bajban

Nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek Izraelben

Izraelben az elmúlt évtizedben tovább nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek - jelentette az izraeli közszolgálati rádió május elseje alkalmából.

2013.05.02 03:27MTI

Az Adva nevű társadalomkutató intézet adatai alapján nőtt a különbség az alkalmazottak és a munkaadók jövedelme között. A nemzeti jövedelem az elmúlt tíz évben negyvenhat százalékkal bővült, miközben a dolgozók fizetése csak harmincöt százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a munkaadók jövedelme százhatvan százalékkal lett magasabb. A dolgozók a bevételek hatvanhét százalékához jutottak hozzá, míg egy évtizeddel ezelőtt öt százalékkal nagyobb szeletet hasíthattak ki a bevételek tortájából.

A tulajdonosok részesedése közben tavaly az évtized legnagyobb szeletére, tizenöt százalékra nőtt. A jelentés szerint a nőknek mintegy harmincöt, az arab lakosságnak pedig több mint harmincnégy százaléka a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozott 2012-ben. A legkevesebbet keresők csoportjába került az érettségivel nem rendelkezők mintegy harmada és a volt szovjet tagköztársaságokból bevándoroltak több mint negyede. Ugyanakkor a munkaerőpiac bővült a zsidó államban: tavaly az évtized legalacsonyabb munkanélküliségét mérték, a munkaképeseknek csupán 6,9 százaléka nem talált magának állást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.