Koreai félsziget

Phenjan óva int a keszongi ipari park teljes kiürítésétől

Észak-Korea azzal fenyegetőzött hétfőn, hogy döntő lépésre szánja el magát az ideiglenesen leállított keszongi ipari parkkal kapcsolatban, ha Dél-Korea az utolsó 50 dolgozóját is kivonja onnan.

2013.04.29 07:38MTI

A homályos figyelmeztetés válaszként érkezett arra, hogy a dél-koreai országegyesítési minisztérium bejelentette, visszahívják utolsó 50 dolgozójukat is Keszongból, miután szombaton 126-an már hazatértek. Szöul azután szánta el magát a teljes kivonulásra, hogy Phenjan egyértelműen elvetette párbeszédre tett javaslatait.

Az országot vezérlő Koreai Munkapárt központi lapja, a Rodong Szinmun egy Szöulban szemlézett cikkében azt írta, hogy a szöuli döntés meggondolatlan és megvetésre méltó lépés.

"Ezek az intézkedések fokozták a komplexum teljes bezárásának kockázatát, és Dél-Korea sohasem moshatja majd le magáról a felelősséget, ha ez a fejlemény bekövetkezik" - áll az állampárt lapjában.

Észak-Korea április 3-án, a dél-koreai politikai vezetés és a szöuli lapok provokációira hivatkozva, blokád alá vonta a keszongi ipari övezetet és megtiltotta a dél-koreaiak belépését a komplexum területére. Pár nap múlva pedig Phenjan felfüggesztett minden gyártási tevékenységet, s kivonta az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását.

"Bár az észak-déli viszonyban hadiállapot uralkodik - hangoztatja a phenjani lap -, megértve a(z ottani) vállalatok helyzetét, mi nem utasítottuk őket távozásra vagy arra, hogy tegyenek lépéseket működésük leállítására." A Rodong Szinmun hozzáfűzi még, hogy "az egyetlen ok, amiért a helyzet nem romlott tovább, az egyelőre a Phenjan által gyakorolt önmérséklet".

A pártlap végül úgy értékeli a helyzetet, hogy amennyiben Keszongot kénytelenek lesznek bezárni, úgy a jelenlegi (dél-koreai) kormányzatot még az előző, Ri Mjong Bak vezette kormánynál is ellenségesebbnek fogják tekinteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.