Irodájából vezették el

Őrizetbe vették a bosnyák-horvát föderáció elnökét

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették pénteken a nagyobbik boszniai országrész, a bosnyák-horvát föderáció elnökét.

2013.04.26 17:52MTI

Zivko Budimirt szarajevói irodájából vezették el a rendőrök, akik átkutatták az elnöki hivatal több más helyiségét is. A hatóságok házkutatást tartottak a föderáció kormányának Mostarban található központjában is. 

Az államügyészség megerősítette, hogy az elnököt és 19 másik tisztségviselőt őrizetbe vettek egy korrupcióellenes vizsgálat keretében. Boris Grubesic, az államügyész szóvivője közölte, hogy az ügyész dönt majd az eljárás további menetéről. 

Az államügyészség korábban csak annyit ismert el, hogy általános korrupciós vizsgálat folyik Budimir ellen. Laura Bosnjak, az elnök egyik tanácsadója a Federation TV állami televíziónak nyilatkozva ugyanakkor elutasította a Budimir őrizetbe vételével kapcsolatos értesüléseket, mint mondta, az államfő továbbra is a szarajevói irodájában tartózkodik. 

A boszniai központi rendőrségi hivatal közleménye szerint a bosznia-hercegovinai törvényszék és ügyészség utasítására több tucatnyi gyanúsított ellen indult eljárás korrupció, hivatali visszaélés, illegális kábítószer-kereskedelem és szervezett bűnözés gyanúja miatt. 

Budimirt, a Horvát Jogpárt (HSP) nevű tömörülés tagját mintegy 40 ezer eurónyi (12 millió forintnyi) kenőpénz elfogadásával gyanúsítják, lapértesülések szerint foglyoknak való megkegyelmezéssel összefüggésben - tájékoztatott a spanyol hírügynökség. 

Bosznia-Hercegovina a háborút lezáró daytoni békemegállapodás 1995-ös aláírása óta két, nagyfokú önállóságot élvező régióból áll: a bosnyák-horvát föderációból és a kisebb területet felölelő Szerb Köztársaságból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.