Bostoni robbantás

Kerry: az amerikai titkosszolgálatok Oroszországgal közösen nyomoznak

Az Egyesült Államok titkosszolgálatai Oroszországgal együttműködve nyomoznak a bostoni terrorcselekmény ügyében - jelentette ki kedden John Kerry amerikai külügyminiszter Brüsszelben, miután találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

2013.04.24 02:49MTI

"Hálásak vagyunk Oroszországnak az együttműködésért, és ezt elmondtam Lavrov miniszter úrnak" - tette hozzá Kerry, megjegyezve, hogy a bostoni robbantásban való részvétellel gyanúsítható személyek családjai Oroszországban élnek.
   
Részleteket azonban nem árult el az amerikai diplomácia vezetője. "Azokról az FBI-t kell kérdezni" - mondta.
   
Moszkva és Washington viszonya az utóbbi időben megromlott, miután a két állam vitába keveredett a szíriai válság megoldásáról, orosz gyermekek amerikai örökbefogadásáról és más kérdésekről. Annak megértése viszont, miként válhatott radikálissá a két Carnajev-fivér, roppant fontossággal bír Washington számára, amely elejét akarja venni a bostonihoz hasonló merényleteknek. A dolog fontos Moszkvának is, amely hosszú évek óta küzd a terrorizmus ellen Oroszország déli régiójában.
   
Az amerikai közvélemény mielőbbi választ vár a bostoni merénylettel összefüggő kérdésekre. Egy orosz hivatalos személyiség már kijelentette, hogy a kettős robbantás Amerika problémája. Ám még ha az amerikai vagy az orosz hatóságok soha nem hozták is összefüggésbe a bostoni merényletet csecsen szélsőséges csoportokkal, többen attól tartanak, hogy a Kreml a történteket a csecsenföldi muzulmán többség elleni keményebb fellépés igazolására használhatja fel.
   
"Ez a merénylet mindkét felet rábírhatja a hírszerzési információk megosztásának megfontolására - vélekedett Andrew Kuchins, a washingtoni Center for Strategic and International Studies Oroszországgal foglalkozó elemzője. - Moszkva számára nem nehéz elképzelni, hogy az Egyesült Államokban radikalizálódott fivérek ahhoz is kedvet kaphattak, hogy visszatérjenek orosz földre, és ott akciót hajtsanak végre."
   
Anya Schmemann, a Council on Foreign Relations szakértője szerint a felek javítani akarják kapcsolataikat. Ugyanakkor nehéz megjósolni, vajon a bostoni merényletek "lehetőséget teremtenek-e az amerikai-orosz együttműködésre, vagy pedig Oroszország részéről nyíltan agresszív választ eredményeznek az Észak-Kaukázusban, ami nyugtalanító lehet az Egyesült Államok szempontjából."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.