Persze a Koreai-félsziget sem maradhat ki

Biztonsági kihívások széles skáláját tekintik át a NATO-külügyminiszterek

Az időszerű biztonsági kihívások széles skáláját tekintik át keddi brüsszeli tanácskozásukon a NATO-országok külügyminiszterei.

2013.04.23 10:02MTI

A miniszterek először a közel-keleti és az észak-afrikai helyzetet vitatják meg, de szót ejtenek a Koreai-félsziget helyzetéről, valamint Afganisztánról is. Találkoznak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, valamint Hamid Karzai afgán elnökkel és azoknak a NATO-n kívüli országoknak a képviselőivel, amelyek részesek az afganisztáni nemzetközi ISAF-erőben. 

Szíriát illetően Rasmussen megállapította, hogy az ottani helyzet tovább romlik. Azt hangoztatta, hogy a NATO-nak, amely Törökország megvédése érdekében Patriot rakétákat telepített, továbbra is éberen kell figyelnie a fejleményeket. "Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a regionális továbbgyűrűzés kockázatait, ami hatással lehet a szövetség biztonságára is" - mondta a főtitkár. 

Nevük mellőzését kérő NATO-diplomaták korábbi közlése szerint az atlanti szövetséget meglehetősen aggasztja az Aszad-rezsim által birtokolt vegyi fegyverek sorsa. A NATO-ban úgy vélik, fennállhat a veszély, hogy e fegyverek a polgárháború során felelőtlen kezekbe kerülnek. A vegyi fegyverek közvetlen alkalmazása ugyan nem egyszerű, ahhoz megfelelő katonai eszközökre van szükség, ám a veszély megnövekedhet, ha ilyen fegyvereket kijuttatnak Szíriából. 

Észak-Koreával kapcsolatban azt mondta Rasmussen, hogy Phenjan provokatív cselekedetei és fenyegető nyilatkozatai súlyosan veszélyeztetik a regionális és nemzetközi stabilitást, illetve biztonságot. "A nemzetközi közösségnek erőteljes és egységes üzenetet kell küldenie" - mondta anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.