Menesztették a közlekedési rendőrfőnök helyettesét

Jogosítványokkal üzérkedő hálózatot buktattak le Moszkvában

Egy évek óta jogosítványokkal kereskedő hálózatot lepleztek le a szövetségi nyomozók az orosz fővárosban.

2013.04.12 19:53MTI

A leleplezés nyomán a belügyminiszter pénteken menesztette a moszkvai közlekedési rendőrfőnök helyettesét. Vlagyimir Kolokolcev, a belügyi tárca vezetője Alekszandr Iljint, a moszkvai közlekedésrendészet vezetőjét is megfenyítette, és ez a Rosszija 24 állami hírtelevízió kommentátora szerint könnyen a rendőri vezető székébe kerülhet.
   
A Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője bejelentette, hogy hét személy - közöttük négy, a közlekedésrendészetnél dolgozó rendőr - ellen indítottak büntetőeljárást, mert 2012-től a szükséges járművezetői oktatás és vizsga nélkül árusították a jogosítványokat. A szóvivő szerint emiatt több száz gépkocsivezetőtől vonhatják be a törvénytelenül szerzett jogosítványát, illetve kötelezhetik arra, hogy tegyen vizsgát.
   
Az orosz belügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy a jogosítványokkal üzérkedők havonta legalább 100 jogosítványt adtak el és ezzel akár 3 millió rubelt (több mint 22 millió forint) is kereshettek. Egy "fekete", azaz vizsga nélkül megszerzett gépkocsivezetői engedély 28 ezer rubelbe került (körülbelül 210 ezer forint).
   
A törvénytelenül és a szükséges tudás nélkül jogosítványt szerzett emberből így lehet potenciális gyilkos az utakon - vélekedett a Rosszija 24 televízió kommentátora.
   
Oroszországban 2012 első kilenc hónapjában több mint 20 ezer ember halt meg közlekedési balesetekben, amelyek a száma meghaladta a 150 ezret. Az esetek többsége a gépkocsivezetők hibájából történt.
   
Az ittas vezetés mellett a tragédiák másik fő oka a megfelelő vezetési ismeretek hiánya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.