Német és dán "még nem"

Horvát EU-csatlakozás: még két tagállam jóváhagyása hiányzik

Horvátország július elsején 28. tagállamként csatlakozhat az Európai Unióhoz, a tagság kínálta lehetőségekről is szó volt Áder János köztársasági elnök és vendéglátója, Ivo Josipovic horvát elnök csütörtöki zágrábi megbeszélésein.

2013.04.11 21:55MTI

Horvátország uniós csatlakozási szerződését még Németország és Dánia nem ratifikálta. Az MTI mindkét ország parlamentjét megkereste, hogy megtudja, mikorra várható a dokumentum törvénybe iktatása. A folketing, a dán parlament titkársága az MTI érdeklődésére közölte: a törvényhozás plenáris ülésén először február végén foglalkoztak a kérdéssel, és továbbították az európai ügyek bizottságának.

A bizottság jövő pénteken tárgyalja az ügyet, a plenáris ülésen pedig a tervek szerint még két alkalommal, április 25-én és 30-án vitatják meg a dán képviselők, és várhatóan a második alkalommal szavaznak a csatlakozási szerződés ratifikálásáról. A dán törvényhozásánál beszámoltak arról is, hogy Pia Adelsteen dán néppárti képviselő három kérdést tett fel Villy Sovndal külügyminiszternek a témával kapcsolatban. Először azt firtatta, hogy Horvátország teljesíti-e a csatlakozáshoz szükséges koppenhágai kritériumokat, erre a tárcavezető úgy válaszolt, hogy az Európai Bizottság legutóbbi jelentése alapján július 1-jére az ország készen áll a csatlakozásra.

Második kérdésében a képviselő az iránt érdeklődött, hogy Dánia tervezi-e a horvátok munkavállalási lehetőségeinek korlátozását. Erre Villy Sovndal közölte: jelenleg nem tűnik szükségesnek ilyen intézkedés bevezetése, de megvan a jogi lehetőség arra, hogy később mégis hasonló lépést tegyenek. A képviselő azt is tudakolta, hogy várható-e "bűnözők beáramlása" a horvát csatlakozás után Dániában, ahogyan az Románia esetében történt, de erre a kérdésre a külügyminiszter egyelőre nem válaszolt.

A Bundestag, a német parlament alsóházának Európa-ügyi bizottsága április 24-én tárgyal a horvát EU-csatlakozási szerződés jóváhagyásáról. Várhatóan úgy döntenek, hogy a Bundestag májusban foglalkozzon plenáris ülésen a ratifikálás ügyével - közölte a német törvényhozás sajtóosztálya az MTI megkeresésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.