Európai káosz

Spanyolországban esőzés, Lengyelországban havazás: súlyos gondok

Madridtól délre, Ciudad Real környékén egy sofőr vesztette életét, amikor teherjárműve egy - a napok óta tartó esőzések miatt - megáradt folyóba zuhant.

2013.04.01 21:07MTI

Spanyolországban és Portugáliában az utóbbi napok heves esőzései, Lengyelországban pedig a még hétfőn is tartó komoly havazás okozott gondokat a közlekedésben és az áramellátásban. Spanyolországban hárman meghaltak. Madridtól délre, Ciudad Real környékén egy sofőr vesztette életét, amikor teherjárműve egy - a napok óta tartó esőzések miatt - megáradt folyóba zuhant.

Két másik ember ugyanott egy személyautóban halt meg, amely a megroggyant hídról leesve szintén elsüllyedt a folyóban. Az ország délkeleti részén található Albacete vidékén több mint százan egy kempingtábor területén ragadtak, mert az onnan kivezető egyetlen utat víz árasztotta el. Észak-Spanyolországban fokozott árvízveszély alakult ki a Duero és az Ebro mentén, a több napja tartó esőzések következtében sok ottani víztározó tárolókapacitásának a határáig megtelt már vízzel.

Spanyolország nagy részében a múlt hónapban rekordmennyiségű csapadékot mértek. Portugáliában az ország középső részén található Viseu és Santarém környékén több falut is elvágott a külvilágtól az utakat elárasztó víz. Az ország különböző vidékein a napok óta tartó esőzés következtében kialakult áradások miatt tucatnyi utat le kellett zárni. A legsúlyosabb helyzet a Lisszabonnál az óceánba ömlő Tejo folyó mentén alakult ki.

Lengyelországban hétfőn több mint százezer fogyasztó maradt áram nélkül a sűrű havazás okozta energiaellátási gondok miatt az ország középső és keleti térségeiben. A hó súlya miatt letört ágak és a kidőlt fák több mint 40 távvezetéket rongáltak meg, ami az áramszolgáltatás mintegy kétezer alállomásának a működését bénította meg. Komoly gondokat okozott a havazás a közúti és a légi közlekedésben. Az ország számos vidékén még hétfő délelőtt is havazott, az időjárási előrejelzések szerint a tavasz legkorábban csak két hét múlva köszönt be Lengyelországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.