12 embert megölt, 58-at pedig megsebesített

Halálbüntetést fog kérni az ügyészség a coloradói ámokfutóra

Halálbüntetés kiszabását kívánja elérni az ügyészség annak a támadónak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy Denver Aurora elővárosában egy mozi nézőire lövöldözve 12 embert megölt, további 58-at pedig megsebesített tavaly július 20-án.

2013.04.01 19:42MTI

A vád hétfőn ismertette álláspontját a Denver Centennial elővárosában megtartott bírósági meghallgatáson. Az ügyészség a múlt héten elutasította a védelem vádalku-indítványát, amelynek értelmében a halálbüntetés elkerülése fejében bűnösnek ismerték volna el védencüket, James Holmest.
   
Az ügyészek szerint a védelem indítványa nem tartalmazott új elemet, ezért nem volt érvényes vádalku-javaslat. A vád ugyanakkor nem zárkózott el az elől, hogy még a tárgyalás kezdete előtt kiegyezzen a védelemmel.
   
Az ügyvédek a várakozások szerint azt fogják kérni, hogy Holmest beszámíthatatlanság miatt nyilvánítsák ártatlannak. Ebben az esetben a vádlott - a Coloradói Egyetem volt ideggyógyász doktorandusza - kénytelen lesz alávetni magát egy Colorado állam által lefolytatandó hivatalos elmeorvosi vizsgálatnak.
   
A védelem eddig azért nem élt ezzel a lehetőséggel, mert a vád csak most helyezte kilátásba, hogy halálbüntetés kiszabását kezdeményezi.
   
Az ügy tárgyalása a tervek szerint augusztus 5-én kezdődik.
   
A július 20-i lövöldözés hivatkozási alapul szolgált a coloradói törvényhozásnak ahhoz, hogy márciusban megszigorítsa a fegyvertartásra vonatkozó előírásokat, beleértve a nagy tárolókapacitású lőszertárak tilalmát.
   
Barack Obama amerikai elnök, aki a fegyvertartás szövetségű szintű megszigorítása mellett kampányol, szerdán a tervek szerint látogatást tesz Denverben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.