Döntött a bíróság

Érvényesek a kenyai elnökválasztás eredményei

Érvényesnek minősítette Kenyában a legfelsőbb bíróság a március 4-én tartott elnökválasztás eredményeit, és megerősítette, hogy a választást csekély többséggel Uhuru Kenyatta nyerte meg már az első fordulóban.

2013.03.30 16:49MTI

A Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) emberiesség elleni bűncselekmények miatt eljárás alatt álló Kenyatta 50,07 százaléknyi szavazatot kapott, de mivel fő ellenfele, Raila Odinga miniszterelnök ezt nem fogadta el, meghatározott helyeken újraszámolták a szavazatokat. Odinga azt szerette volna elérni, hogy nyilvánítsák érvénytelennek az elnökválasztást, vagy legalább írják ki a második fordulót. 

A bíróság azonban szombati ítéletében úgy nyilatkozott, hogy a választás szabad, tisztességes és hiteles volt, az eredmények helytállók. Kenyatta így várhatóan heteken belül felesküdhet új posztjára. Győzelme mindazonáltal - korábbi nyilatkozatok szerint - komoly hatással lehet a Nyugattal fenntartott kapcsolatokra. 

Az Egyesült Államok és több európai ország is arra figyelmeztette Nairobit, hogy következményei lesznek annak, ha ő nyeri meg a választást. Uhuru Kenyatta ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűncselekmények címén indított eljárást, mert a gyanú szerint felbujtóként (egy terrorcsoport mozgatójaként) közreműködött a 2007-es választások utáni - ezernél több halottat maga után hagyó - erőszakcselekmények kirobbantásában. 

A szombati ítélethirdetést szigorú biztonsági intézkedések közepette rendezték meg, miközben több helyütt tüntetők gyülekeztek az országban. Kenyatta ellenzékének több központjában zavargások törtek ki a bírósági határozat ismeretében. A nyugati Kisumu nagyvárosban a rendőrségnek erővel is közbe kellett avatkoznia, ott ketten lövedéktől sebesültek meg. Máshol (így a fővárosban, Nairobiban is) a hatóság könnygázt vetett be. 

Az ítélet kihirdetése után Kenyatta kihívója, Odinga azonnal elismerte riválisának győzelmét, és kijelentette, hogy elfogadja legfelsőbb bírói testület döntését. Ellenkező esetben ugyanis meginoghatna a politikai és gazdasági stabilitás az országban - mutatott rá. Odinga reményét fejezte ki, hogy az új kormány "hű marad az alkotmányhoz".

Fotó: MTI


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.