HIV- és májgyulladás-vírussal

Hétezer páciensét betegíthette meg egy oklahomai fogorvos

Az elmúlt hat év alatt hétezer páciensét fertőzhette meg rosszul HIV- és májgyulladás-vírussal sterilizált eszközeivel egy fogorvos az Oklahoma állambeli Tulsában.

2013.03.29 20:23MTI

Wayne Scott Harrington fogorvost, aki szájsebészeti beavatkozásokat is végzett összesen 17 pontban vádolták meg szabálysértéssel, beleértve a gondatlanságot és a közegészségügy veszélyeztetését. 

Megállapítást nyert egyebek között, hogy Harrington fehérítővel fertőtlenített sebet, hogy szakképzetlen asszisztensei orvosi műveleteket is végrehajtottak, és hogy a rendelőben talált gyógyszerek némelyike már 20 éve lejárt. Az orvos eszközei rozsdásak voltak és az injekciós tűket több alkalommal is felhasználták. 

Az oklahomai és a szövetségi egészségügyi hatóságok azt követően indítottak vizsgálatot ellene, hogy az egyik pácienssel kapcsolatban felmerült a fertőzés gyanúja. Harrington rendelőjében március 18-án tartottak meglepetésszerű ellenőrzést. Oklahoma állam figyelmeztetést intézett a fogorvos pácienseihez és ingyenes HIV-, illetve hepatitisz B- és C-szűrést ajánlott fel számukra. 

Az ilyen típusú fertőzések évekig tünetmentesek maradhatnak, igaz, csak rendkívül ritkán fordul elő, hogy fogászati beavatkozás útján terjedjenek. 2012 júliusában egy injekciós tűket újrahasznosító coloradói fogorvos 8 ezer páciensét vizsgálták meg egy hasonló eset miatt, de fertőzöttet nem találtak közöttük. 

Az akkori vizsgálattal gyakorlatilag egy időben egy virginai veteránkórház fogászatának 1800 páciensét figyelmeztették, hogy az eszközök nem megfelelő tisztántartásának következtében vírusfertőzésnek lehettek kitéve. A 64 esztendős, 35 éve praktizáló Harrington elismerte, hogy páciensei közül többen HIV- és hepatitisz-fertőzöttek voltak. A fogorvos március 20-án felfüggesztett működési engedélyét az ellene indított vizsgálat következtében véglegesen visszavonhatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.