Az amerikaiak 58 százaléka támogatja

A melegházasságok törvényességét mérlegeli az amerikai legfelsőbb bíróság

Megkezdte az azonos neműek házasságának törvényességével kapcsolatos, az amerikai média által történelminek minősített, kétnapos meghallgatását kedden az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága (LB).

2013.03.26 17:33MTI

A legfelső bíróság, várhatóan június végén, két párhuzamos ügyben hoz majd ítéletet. Az elsőben, amelynek tárgyalása kedden kezdődött meg, a testületnek arról kell majd döntenie, hogy vajon alkotmányos volt-e az a 2008-ban, referendumon megerősített kaliforniai népi kezdeményezés, amelynek értelmében az államban kizárólag különneműek köthetnek házasságot. A kilenctagú, konzervatív többségű bíróság szerdán kezdi meg az 1996-ban a házasság védelméről elfogadott szövetségi törvény vizsgálatát, amely kizárólag heteroszexuális párok frigyét tekinti házasságnak.
   
A bíróság várható ítéletének hordereje elvileg felérhet azzal a határozatával, amellyel 1967-ben, a Loving kontra Virginia perben érvénytelenítette a különböző "fajú" párok házasságára vonatkozó tilalmakat. A legtöbb szakértő azonban úgy véli, hogy a testület döntése kompromisszumos lesz, sőt egyesek azt sem zárják ki, hogy a bíróság nem tartja majd magát illetékesnek.
   
Az azonos neműek házasságával kapcsolatban az amerikai alkotmány nem rendelkezik. A melegek és leszbikusok egybekelését eddig kilenc államban és a szövetségi fővárosban engedélyezték, 30 állam - köztük Kalifornia - alkotmánya viszont kimondottan tiltja.
   
Nyolc államban ugyanakkor - ezek között is ott szerepel Kalifornia - hivatalosnak ismerik el a "polgári uniós" vagy élettársi kapcsolatot. Amennyiben az LB helyt ad a kaliforniai alkotmány vonatkozó rendelkezése semmissé nyilvánításának, akkor a hét további államban is legálissá válna a melegházasság.
   
Kalifornia állam 2009-ben úgy döntött, hogy nem fogja megvédeni a most a LB elé került, úgynevezett 8-as számú népszavazási kezdeményezés ügyét. Az azonos neműek egybekelésének tilalmát egy szövetségi bíróság, majd egy fellebbviteli bíróság is hatályon kívül helyezte. A kaliforniai alkotmány rendelkezésének eltörlését a Barack Obama vezette demokrata párti kormányzat kérte az LB-től.
   
A házasság védelméről szóló szövetségi - az Egyesült Államok minden államára kiterjedő hatályú - törvény, amely szerdán kerül a LB napirendjére, azt mondja ki, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Az Obama-kormányzat szerint ez sérti az egyenlőséget, mert törvényesen házasságot kötött homoszexuális párokat kizár több szövetségi juttatásból, amelyet jelenleg csak a heteroszexuális házaspárok élvezhetnek.
   
Az amerikai társadalomban az elmúlt évek során jelentősen megerősödött az azonos neműek egybekelése iránti tolerancia. A The Washington Post és az ABC televíziónak a múlt héten nyilvánosságra hozott, közös közvélemény-kutatása szerint jelenleg az amerikaiak 58 százaléka támogatja a melegházasságot, 36 százalékuk pedig ellenzi. Tíz éve még csak 41 százalékos volt a támogatók aránya.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.