Elővigyázatossági intézkedés

Vegyvédelmi szakértők kutatnak Berezovszkij házában

Vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas, különlegesen kiképzett rendőrségi szakértők kezdték átkutatni vasárnap hajnalban az előző este holtan talált Borisz Berezovszkij orosz oligarcha Londonhoz közeli házát.

2013.03.24 08:10MTI

A területileg illetékes rendőrség szóvivője bejelentette azt is, hogy Berezovszkij holttestét nem szállították még el a házból.
   
A néhai orosz nagybefektető, aki számos alkalommal nyilvánosan és élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, a Londontól délnyugatra fekvő Ascotban - a brit uralkodó első számú rezidenciájának, a windsori kastélynak a közelében - lakott.
   
A rendőrségi szóvivő a BBC beszámolója szerint "elővigyázatossági intézkedésnek" nevezte, hogy vegyi, biológiai és nukleáris szennyeződések felderítésére és felszámolására kiképzett szakértők is bekapcsolódtak a ház átkutatásába.
   
A ház köré a rendőrség nagy kiterjedésű kordont vont és több utat lezárt.
   
A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóságok megítélése szerint a helyi lakosságot semmiféle veszély nem fenyegeti.
   
Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.
   
Litvinyenkót - aki Berezovszkijjal csaknem egy időben, 2000-ben emigrált Londonba - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.
   
Berezovszkij a gyilkosság után nem sokkal, egy londoni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Litvinyenko megölése mögött személyesen Putyin állt.
   
Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak hazájában. Lugovoj jelen volt azon a londoni találkozón, amelyen a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenkót megmérgezték a sugárzó anyaggal.
   
Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.
   
Több vasárnapi brit lap is azt írta meg nem nevezett forrásokat idézve, hogy Berezovszkijt - akit hazájában nagy értékre elkövetett csalás gyanújával köröztek - ascoti házának fürdőszobájában, a kádban találta holtan testőre. A brit sajtónak nyilatkozó források szerint nem kizárható az öngyilkosság, tekintettel arra, hogy Berezovszkij súlyos depresszióval és anyagi gondokkal küszködött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.