Több gazdasági egyezmény is született

A kínai elnök dicsérte Moszkva és Peking szerepét a béke biztosításában

Hszi Csin-ping kínai elnök dicsérte szombaton azt a szerepet, amelyet szerinte Moszkva és Peking betölt a béke biztosításában.

2013.03.23 14:25MTI

 A moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (MGIMO) egyetemistái előtt mondott beszédében Hszi Csin-ping a nemzetközi stratégiai egyensúly "fontos és szilárd" garanciájának nevezte Oroszország és Kínai szoros viszonyát, s e viszony további erősítését szorgalmazta.
   
Az új kínai vezető emellett óva intett a más nemzetek belügyeibe való külföldi beavatkozástól, csatlakozva Vlagyimir Putyin orosz elnök gyakorta hangoztatott figyelmeztetéséhez. "Tiszteletben kell tartanunk a világ minden országának jogát ahhoz, hogy önállóan válassza meg fejlődésének útját, s elleneznünk kell a más országok belügyeibe való beavatkozást" - mondta.
   
A ENSZ BT két, vétójoggal rendelkező állandó tagja gyakorta fog össze diplomáciai kérdésekben, hogy gyengítse az Egyesült Államok és NATO-beli szövetségeseinek befolyását, s a polgárháború sújtotta Szíria ügyében eddig három biztonsági tanácsi határozattervezet elfogadását akadályozta meg. Moszkva és Peking ellenezte azt a légi hadműveletet is, amellyel a NATO 2011-ben támogatta a líbiai felkelőket Moammer Kadhafi több évtizedes hatalmának megdöntésében.
   
Előzőleg, pénteken a kínai elnök és vendéglátója, Vlagyimir Putyin országaik "stratégiai partnerségét" hangsúlyozták. Mindezt azzal a megállapodással koronázták meg, amelynek keretében Oroszország földgázt szállít a súlyos energiahiányban szenvedő Kínának. A tárgyalások során több más gazdasági egyezmény is született.
   
Hszi Csin-ping - aki múlt heti beiktatása után hagyományosan Oroszországot választotta első külföldi államfői útjának célpontjául - szombaton Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel is találkozott.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.