Ausztrália

Föld órája: kikapcsolták a sydneyi operaház díszkivilágítását is

Ausztráliában emberek tízezrei kapcsolták ki háztartásukban a villanyt helyi idő szerint szombat este fél kilenckor egy órára a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű kezdeményezésére.

2013.03.23 12:26MTI

A klímavédelem és az energiatakarékosság jegyében sötétbe borult a sydneyi operaház, és a nevezetes kikötői híd, és kihunytak a fények az éttermekben, középületekben, számos lakásban, családi házban. Sydney számos szórakozóhelye gyertyafényes műsort kínált, az éttermek romantikus vacsorát.

Idén mintegy hétezer város csatlakozott a 2007-ben indult kezdeményezéshez, amelynek globális fővárosává a kanadai Vancouvert választották a szervezők.

A Föld órája Szamoa szigetén vette kezdetét, s folyamatosan halad tovább az egész bolygón. Helyi idő szerint fél kilenc és fél tíz között lekapcsolják többek közt a kínai nagy fal, a berlini brandenburgi kapu, a párizsi Eiffel-torony, a londoni Buckingham-palota, a New York-i Empire State Building és a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobor, magyar fővárosban pedig többek közt a budai Vár díszkivilágítását.

A kezdeményezés egyebek között a fényszennyezésre hívja fel a figyelmet, a jelenség elsősorban a nagyvárosok felett figyelhető meg. A járművek, reklámok, kivilágított épületek és ipari létesítmények szétszóródó fénye visszavetül, s így a sűrűn lakott területek felett fényharang alakul ki. A környezetvédők a szükségtelenül nagy energiafelhasználást is bírálják. A csillagászok arra panaszkodnak, hogy a világ egyre kevesebb pontjáról látható a csillagos ég.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.