Hétfőn adta meg magát

Hágába szállították a Terminátort

Hágába szállították pénteken Ruandából Bosco Ntagandát, az emberiesség elleni bűntényekkel vádolt kongói lázadó tábornokot, akit körözött a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

2013.03.22 17:38MTI

Louise Mushikiwabo, a Kongói Demokratikus Köztársaság külügyminisztere közölte, hogy Ntaganda őrizetbe vétele és elszállítása Hágába a ruandai, az amerikai és a holland kormányok együttműködésével történt. 

Az ICC közleményében megerősítette, hogy a tábornok úton van Hollandiába, és hamarosan eldől, mikor áll bíróság elé. Bosco Ntaganda hétfőn adta meg magát az Egyesült Államok ruandai nagykövetségén, és kérte, hogy szállítsák a hágai székhelyű bíróság elé. 

A "Terminátor" gúnynéven is ismert Ntaganda a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmében (CNDP) lázadószervezet vezérkari főnöke volt, majd miután a kinshasai kormánnyal békeszerződést írtak alá, a hadsereg tábornoka lett. 2012 tavaszán dezertált.
 
Az ENSZ szakértői által tavaly októberben összeállított jelentés szerint a ruandai származású Ntaganda annak a kongói M23 lázadó mozgalomnak az egyik vezetője lett, amely egy éven át harcolt a kinshasai vezetéssel és az ENSZ-békefenntartókkal, és novemberben több mint egy héten át megszállva tartotta az egyik kelet-kongói tartomány székhelyét, Gomát. 

Ntaganda ellen 2006 óta két elfogató parancsot is kiadott az ICC, a 2000-es évek elején a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén fekvő Ituri és a keleti Kivu térségekben elkövetett bűntettek, így gyermekkatonák toborzása, emberölés, etnikai okokból történő üldözés, szexrabszolgaságra kényszerítés és nemi erőszak miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.