Szíria

Moszkva szerint is szíriai felkelők vetettek be vegyi fegyvert

Az orosz külügyminisztérium keddi közleménye szerint szíriai ellenzéki fegyveresek hajtottak végre vegyi fegyveres támadást Aleppó környékén, ennek 16 halálos áldozata és körülbelül 100 sérültje van.

2013.03.19 18:13MTI

A tárca Damaszkuszból érkezett értesülésekre hivatkozott. Ezek szerint kora reggel történt a támadás, amelynek során a fegyveres ellenzékiek mérgező anyagot tartalmazó lőszereket robbantottak fel.

Az orosz külügyi közlemény szerint a történtek a szíriai válság "kimondottan riasztó és veszélyes fordulatát" jelentik. Moszkva "rendkívüli módon aggasztónak tartja a tényt, hogy tömegpusztító fegyverek kerültek a harcolók kezébe, amely álláspontja szerint még jobban rontja a helyzetet Szíriában", és a szembenállást új síkra tereli.

Jevgenyij Szatanovszkij, a moszkvai Közel-Kelet Intézet elnöke úgy vélte, hogy a vegyi fegyverek nem a Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi hatalom jól őrzött raktáraiból kerültek a szíriai ellenzéki harcosok kezébe, és csak idő kérdése a beavatkozás a közel-keleti országban. Az orosz szakértő az ITAR-TASZSZ állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a felkelők provokáció céljából használták a vegyi fegyvereket, és úgy fogalmazott: "a török határon keresztül mindent, amit csak akarnak, át lehet juttatni Szíriába, hogy aztán Aszadot hibáztassák".

"Itt minden érthető: szükség van az intervencióra, mert nem sikerül megdönteni Bassár el-Aszad hatalmát. Csupán azokkal a csapatokkal, amelyeket Törökország, Szaúd-Arábia és Katar pénzel, ez nem megy" - vélekedett Szatanovszkij. Az orosz Közel-Kelet-szakértő emlékeztetett arra, hogy az európai országok és az Egyesült Államok nem egyszer közölték, a vegyi fegyver alkalmazása az a határ, amely után beavatkozás következik. Szerinte most meg kell várni, ki vagy milyen csoportosulás és mikor fogja kidolgozni és végrehajtani ezt a provokációt.

Korábban a SANA szíriai állami hírügynökség jelentette, hogy az Aleppótól nyugatra fekvő Han al-Aszal település térségében vegyi anyagot tartalmazó rakétával hajtottak végre a Bassár el-Aszad szíriai elnök megdöntésére törő lázadók. Luai al-Makdad, az ASL szóvivője, aki egy isztambuli ellenzéki tanácskozáson vett részt, cáfolta, hogy nekik lennének vegyi fegyvereik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.