Kiszivárgott a szivárogtató vallomása

"Mint a hangyákat kínzó gyerekek" - hangfelvétellel!

Nyilvánosságra került a WikiLeaks informátor titkos tárgyalásáról készült hangfelvétel.

2013.03.13 09:23ma.hu

Egy, a szólás szabadságáért küzdő csoport közzétette Bradley Manning tanúvallomásának hangfelvételét, amiben a katona elmondja, miért döntött úgy, hogy titkos információkat szivárogtat ki a WikiLeaks-nek. 2010-es letartóztatása óta ez az első alkalom, hogy az emberek hallhatták Manning hangját.

Azzal, hogy nyilvánosságra hozta a hangfelvételt a Freedom of the Press Foundation, megszegte a Fort Meade-i katonai bíróság döntését, miszerint tilos hangfelvételt készíteni Manning vallomásáról. “Azt reméljük, ez a hangfelvétel bemutatja a jelenkor legtitkosabb tárgyalást, amely során a  kormány egy olyan aggódó közalkalmazottat állít bíróság elé, akinek egyetlen célja az volt, hogy felhívja a figyelmet valamire, ami szerinte komoly kormányzati kötelességszegés és bűncselekmény” - áll az FPF nyilatkozatában.

Noha az interneten elérhető több, nem hivatalos leirat a vallomásról, ez az első alkalom, hogy a tárgyalóteremben ülőkön kívül mások is megismerhetik Manning motivációt, hogy miért adta át az Apache helikopter videóját, és a többi titkos dokumentumot a WikiLeaks-nek. Tettei igazolásául Manning elmondta, szilárdan hitte, az amerikai kormány bűneiről le kell rántani a leplet, hogy “vitát indítsak a katonaság szerepéről, és az Irakkal és Afganisztánnal kapcsolatos általános külpolitikánkról.”

A felvételen hallható, hogy a férfi megvádolja a hadsereget azzal, hogy “nem tisztelik az emberéletet” és a katonákat “egy, hangyákat nagyítóüveggel kínzó gyerekhez” hasonlítja. A civilekre - köztük egy újságíróra - tüzet nyitó helikopterben rögzített videóról Manning azt mondta “a legijesztőbb a videóban számomra az volt, milyen vérszomjasnak tűntek a katonák”. A videót 2010-ben hozta nyilvánosságra a Julian Assange által alapított WikiLeaks, igazából ezzel robbanva be a köztudatba. 

Mivel az eljárás során tilos hangfelvételt készíteni, a Pentagon mostantól még szigorúbb intézkedéseket vezet be. Denise Lind katonai bírót a Védelmi Minisztérium értesítette, hogy “megszegték a bíróság szabályzatát”, mondta el egy szóvivő az AFP-nek, hozzátéve: a hadsereg mindent megtesz, hogy biztosítsa az igazságos és pártatlan tárgyalást.

A 25 éves Manning közlegény 2010. májusi letartóztatása óta van őrizetben. A 22 vádpontból 10-ben vallotta bűnösnek magát, és akár 20 év börtönt is kaphat. Az ügyészség mindent megtesz, hogy a maradék 12 vádpontban is bűnösnek találják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.