A közel-keleti útja előtt

Obama amerikai arab vezetőkkel tárgyalt

Közel-keleti látogatása előtt amerikai arab vezetőkkel tárgyalt Barack Obama.

2013.03.12 13:30MTI

Az amerikai elnök a Fehér Házban egy 10 fős arab küldöttséget fogadott hétfőn, néhány nappal azután, hogy megbeszélést folytatott a legfontosabb amerikai zsidó szervezetek képviselőivel.
   
A Fehér Ház még nem tett hivatalos bejelentést Obama közel-keleti útjának időpontjáról, az izraeli média azonban úgy értesült, hogy az amerikai elnök március 20-án kezdi meg látogatását, amelynek első helyszíne Izrael lesz. A várakozások szerint Obama kétoldalú találkozót tart Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, a megszállt Ciszjordániában Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, a szomszédos Jordániában pedig II. Abdalláh jordán királlyal tárgyal. Várhatóan a fő napirendi pontok között lesz az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdés és a szíriai polgárháború ügye is.
   
Obama hangsúlyozta, az út lehetőség annak bizonyítására, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztin nép mellett" - írta a Fehér Ház a hétfői találkozóról kiadott közleményében. Obama egyúttal azt is elmondta: a látogatás során hangsúlyozni kívánja, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága mellett is. A jelenlévő arab vezetők az amerikai elnöktől azt kérték, hogy a remény üzenetét vigye el a Közel-Keleten élő palesztinoknak.
   
Obama ugyanakkor értésre adta, hogy a mostani látogatás keretében nem fog előállni egy új izraeli-palesztin béketervvel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.