Újabb ENSZ-szankciók

Észak-Korea megszakította forródrótkapcsolatát

Megszakította forródrótkapcsolatát Észak-Korea Dél-Koreával hétfőn - jelentette be a szöuli országegyesítési minisztérium. A Koreai Munkapárt hivatalos lapja szerint egyúttal érvénytelenné vált a két ország közötti háború lezárásaként kötött megnemtámadási egyezmény.

2013.03.11 07:23MTI

A dél-koreai országegyesítési minisztérium jelezte, hogy a délelőtti órákban már nem tudták használni a különleges kommunikációs kapcsolatot. Hozzátette, hogy a telefonvonalat naponta szokták ellenőrizni akkor is, ha érdemi beszélgetést nem folytatnak rajta.
   
Észak-Korea az ellene hozott újabb ENSZ-szankciókra és a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra válaszul múlt héten jelentette be, hogy hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött megnemtámadási egyezményt, felszámolja tárgyalódelegációként is szolgáló katonai misszióját Panmindzsonban, és megszakítja a rendkívüli fejlemények esetére - diplomáciai kapcsolatok hiányában - létrehozott forródrótot, amely hivatalosan humanitárius célokat szolgál.
   
A Rodong Szinmun pártlap, a legnagyobb példányszámban megjelenő észak-koreai újság hétfői számában úgy fogalmazott, hogy a megnemtámadási egyezmény "mától fogva teljes egészében semmis". Hozzátette, az ország fegyverei készen állnak, hogy bármikor használják őket, továbbá "senki nem tudja megjósolni, mi történhet" a térségben.
   
A két Korea közötti feszültség azt követően éleződött ki ismét, hogy egy hónappal ezelőtt Phenjan újabb atomkísérletet hajtott végre. Erre válaszul születtek az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb büntetőintézkedései Észak-Korea ellen. A szankciók értelmében a világszervezet tagállamainak átfogó tilalommal kell sújtaniuk az észak-koreai fegyverprogramokkal kapcsolatba hozható pénzalapok használatát és vagyontárgyak kiadását, és nem engedélyezhetik, hogy a KNDK bankjai új fiókokat vagy irodákat nyissanak a területükön.
   
Dél-Korea és az Egyesült Államok évente tart hadgyakorlatot a térségben, idén ez hétfőn ért a legfontosabb részéhez. Phenjan azonban azt állítja, hogy a gyakorlatokat Washington ürügyként használja egy atomháborús készülődéshez.
   
A mostani gyakorlaton 10 ezer dél-koreai és 3500 amerikai katona vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.