Őrizetbe-vétel a Filin-ügyben

Elkapták a balett-igazgatót arcon savazó maszkost

Őrizetbe vette az orosz rendőrség a Filin-ügy egyik gyanúsítottját, aki a moszkvai Nagyszínház balett-igazgatóját ért savtámadás végrehajtója lehet.

2013.03.05 08:41ma.hu

A moszkvai rendőrség közleménye szerint elkapták a Szergej Filin-ügy egyik feltételezett elkövetőjét. A gyanúsítottat kihallgatásra előállították – mondta a szóvivő.

A hatóságok egyelőre nem nevezték meg az illetőt, az Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy nem a felbujtót, hanem a valószínűsített végrehajtót csípték fülön, aki "nem tagja a Nagyszínház balett-társulatának".

Filin, feleségével - Fotó: Grigoriy Sysoev


A 42 éves Filint, aki két éve vezeti a Bolsoj balett-társulatát, otthona előtt támadták meg január 17-én. A világhírű moszkvai színház igazgatójának arcába egy álarcos merénylő savas folyadékot öntött, amely Filin mindkét szemét károsította.
   
A Bolsoj-balett művészeti igazgatója a támadás előtt kapott fenyegetéseket, és ma már úgy gondolja, hogy túl könnyedén söpörte félre ezeket a jelzéseket. Nem hallgatott barátaira sem, akik javasolták, hogy alkalmazzon sofőrt és testőrt is.
   
Szerinte valakinek "nyilvánvalóan nem tetszik" az ő tevékenysége, és az, hogy sikereket ért el. A cél az lehetett, hogy hosszú időre eltávolítsák őt művészeti vezetői tisztségéből, és károsítsák a balett hírnevét. "Egyértelműen egy vagy több olyan ember pszichózisáról van szó, akiknek sürgős volt, hogy nekem nagy fájdalmat okozzanak saját személyes ambícióik megvalósítása végett" - tette hozzá.
   
Sőt, egy interjúban azt is kijelentette, hogy nem csupán gyanakszik, hanem "abszolút biztosan" tudja, hogy ki a tettes. Mint mondta, erről azonban csak akkor kíván beszélni, ha a vizsgálat irányítói is készen állnak a támadó nevének bejelentésére. Jelezte ugyanakkor, hogy megbocsátott mindazoknak, akik kapcsolatban állnak az ellene elkövetett bűncselekménnyel, mert tettükért "majd az Úr fog ítéletet mondani felettük".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.