XVI. Benedeknek írnak a Vatikánban

Megkezdődött a konklávét megelőző bíborosi tanácskozás

Megkezdődött hétfőn a Vatikánban a pápaválasztó konklávét megelőző bíborosi tanácskozás.

2013.03.04 16:05MTI

A kongregáció első ülésén - amelyen 142 bíboros vett részt, pápaválasztók és nem pápaválasztók egyaránt - döntöttek arról, hogy levelet írnak a nyugalmazott pápának - mondta el Federico Lombardi szentszéki szóvivő.    

A Vatikánba várt 115 pápaválasztó (nyolcvan évesnél fiatalabb) bíborosból eddig 103 érkezett meg.    

Közöttük van Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is.    

A következő napokban várják a még hiányzó libanoni, német, lengyel, cseh, szenegáli és más nemzetiségű pápaválasztók megérkezését.    

Az általános kongregációt a bíborosi testület dékánja, Angelo Sodano vezeti.    

A három órás első ülésen létszámolvasást tartottak, és általános szervezési kérdésekről volt szó. 13 bíboros szólalt fel röviden.    

A tanácskozást angol, francia, német, spanyol és olasz nyelvre fordítják le a bíborosokkal együtt titoktartást fogadó tolmácsok. A bíborosok rövid életrajzi összefoglalót is kaptak egymásról, "mivel sokan nem is ismerik a többieket" - magyarázta Lombardi.    

A SkyTG24 olasz hírtelevízió értesülése szerint Sodano a pápaválasztó konklávét szabályozó Universi dominici gregis, 1996-os apostoli rendelkezésből is részleteket olvasott fel. A konklávé időpontjáról a pápaválasztók megérkezése után döntenek.    

A vatikáni szinódusi teremben tartott kongregációra az észak-amerikai bíborosok együtt, mikrobusszal és szóvivőikkel érkeztek, más bíborosok gyalogosan léptek be a Vatikánba a római utcákról.    

A távozó bíborosokat újságírók tömege várta a Szent Péter tér oldalában. Dionigi Tettamanzi volt milánói érsek a titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem nyilatkozott. Wilfrid Fox Napier, a dél-afrikai Durban érseke kijelentette, hogy szerinte a pápának 60-65 éves közöttinek kell lennie. Philippe Barbarin francia bíboros elmondta, a tanácskozásnak ez az első fázisa elsősorban a kölcsönös ismerkedést szolgálja. A bíborosok tanácskozása délután folytatódik.    

Közben a római Pantheon melletti Gammarelli szabóság kirakatába hétfőn kitették az új pápának készített fehér színű reverendát három különböző méretben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.