Olasz választás

Zuhanó árfolyamok Milánóban

A választások hozta politikai patthelyzet miatt eladási hullám indult meg kedden a milánói tőzsdén, a kereskedés első óráját követően az FTSE Mib index 4,07 százalékkal állt hétfői záróárfolyama alatt.

2013.02.26 11:20MTI

A befektetők elsősorban a pénzügyi társaságok részvényeit büntették, a szektor árfogó indexe 6,29 százalékkal esett. Az UniCredit 8,6 százalékot, az Intesa Sanpaolo 7,8 százalékot vesztett értékéből, és 5,84 százalékkal esett a Generali biztosító papírja is. Néhány részvénnyel árjegyzés híján csak késéssel indult a kereskedés, és több bankpapír jegyzését a nyitás után átmenetileg felfüggesztették.
   
A pánik azonban kezd csillapodni, a piacok most azt várják, hogy a politikusok milyen lehetőségeket vázolnak fel a helyzet feloldására, noha a választások kimenetele banki elemzők megítélése szerint a lehető legkedvezőtlenebb a stabilitás szempontjából.
   
Carlo Aloisio, az UniCredit alelnöke szerint a figyelem nem annyira a részvénypiacra irányul, amely "spekulánsok kezében van", hanem az olasz állampapírok hozamfelárának alakulására. A tíz éves lejáratú államkötvény kockázati felára 44 ponttal nőtt és 336 bázisponttal haladta meg a hasonló lejáratú német államkötvény hozamát. Hasonló mértékben emelkedett a spanyol papírok felára.
   
Ugyanakkor az olasz tőzsdefelügyelet, a Consob tőzsdei értesülések szerint intézkedéseket készül hozni a szélsőséges árfolyam-ingadozás megfékezésére, de a részletek nem ismertek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.