Fogva tartott iszlamisták elengedését követeli

Az elrabolt francia túszok kivégzésével fenyegetőzött a Boko Haram

A múlt héten Kamerunban elfogott francia túszai kivégzésével fenyegetőzött a nigériai Boko Haram iszlamista szekta hétfőn, ha nem engednek szabadon Kamerunban és Nigériában fogva tartott iszlamistákat.

2013.02.25 21:30MTI

A francia családot – egy házaspárt, négy gyermeküket és az apa fivérét – múlt kedden rabolták el fegyveresek Kamerun északi részén, a nigériai határ közelében. A turisták a Waza természetvédelmi parkból tértek vissza, amikor a fegyveresek lecsaptak rájuk, onnan hurcolták őket Nigériába.
   
A családról eltűnése után az első jel a YouTube videomegosztó portálra hétfő délután feltett videofelvétel volt, amelyen a túszokat három, turbánt és terepszínű ruhát viselő fegyveres vette körül.
   
A család egyik ismerőse azonosította a videón látható túszokat.
   
Az egyik férfi túsz a Nigériában iszlamista állam bevezetésére törekvő, százak életét kioltó Boko Haram szervezetet nevezte meg elrablóiként. "Kamerunban fogva tartott fivéreik és Nigériában bebörtönzött nővéreik elengedését akarják" – tette hozzá a férfi.
   
"Franciaország elnöke háborút indított az iszlám ellen, és mi mindenütt harcolunk ellene" – mondta arabul a magát a Boko Haram tagjaként azonosító egyik fegyveres. Hozzátette: ha nem teljesítik a követeléseiket, megölik a túszaikat.
   
Laurent Fabius francia külügyminiszter megerősítette hétfőn, hogy a Boko Haram tette fel a világhálóra a francia családról készült "sokkoló" és "határtalanul kegyetlen" felvételeket. Jean-Marc Ayrault francia kormányfő közölte: a hatóságok most vizsgálják a videofelvételt és elemzik a követelések jellegét. A francia hatóságok szoros kapcsolatban vannak a kameruni és a nigériai hatóságokkal – tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.