Kivívásához a román pártokat kell meggyőzni

RMDSZ: nyílt levelekből nem lesz autonómia

Nyílt levelek sorozatából nem lesz autonómia, amelynek kivívásához a román pártokat kell meggyőzni - véli Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára, aki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) állásfoglalására reagált hétfőn.

2013.02.25 16:15MTI

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke előző nap kijelentette, hogy az RMDSZ "megtagadta" a székely zászlót azáltal, hogy az RMDSZ vezetői bejelentették:  nem vesznek részt a Székelyföld területi autonómiáját követelő március 10-i marosvásárhelyi tüntetésen.
   
Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott RMDSZ-közleményben Kovács Péter kijelentette: a szövetség zászlóvivője az erős székelyföldi identitás kialakításának, hiszen az elmúlt időszakban számos olyan kezdeményezése volt, amelyek a székely közösség megerősítését célozták. Szerinte ez a munka elengedhetetlen az autonómia eléréséhez, s ehhez "hosszú és akadályokkal teli" út vezet.
   
Emlékeztetett, hogy ezekben hetekben az RMDSZ székelyföldi polgármestereinek nagy részét éppen azért zaklatják a hatóságok, mert kitűzték a piros-fehér-zöld lobogót, illetve a székely zászlót.
   
"Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy míg Toró T. Tibor, az EMNP elnöke a számítógépe mögött +dolgozik+, és futószalagon gyártja az RMDSZ-t bíráló nyílt leveleit, addig Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a politikai ellenfél barlangjában, a Nemzeti Liberális Párt kongresszusán hirdeti szimbólumaink használatának jogát" - írja Kovács Péter, aki arra utalt, hogy pénteken székely zászlót ajándékozott az RMDSZ elnöke Crin Antonescu román liberális pártvezérnek.
   
Kovács szerint Toró nem képes felismerni, hogy az autonómiáért folyó harcban, a nemzeti szimbólumok használatának kérdéskörében a román alkotmány módosításakor, vagy az új gazdasági fejlesztési régiók kialakításánál a román pártokkal áll szemben a magyarság, így "őket (a román pártokat) kell meggyőznünk igazunkról".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.